N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Ramybė mūsų sapnuose
Peace To Us In Our Dreams (2015)
Žanras: Drama
Sukurta: Lietuva, Prancūzija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2015-10-09
Trukmė: 1h 45 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.



Aštuntajame pilnametražiame filme „Ramybė mūsų sapnuose“ režisierius Šarūnas Bartas drąsiai atsigręžia į svarbiausias savo gyvenimo moteris, jautriai apgaubia jas reikšmingu dėmesiu, bando paaiškinti jausmų subtilybes ir pasikliauja apgalvotų žodžių galia.

„Man patinka žodžiai. Žinau, ką jie reiškia. Todėl esu ypatingai reiklus žodžiams, kuriuos sakau ir naudoju“, – teigia Šarūnas Bartas.

Tai neabejotinai asmeniškiausias Lietuvos režisieriaus kūrinys, kuriame susipina vaidybinis kinas, realaus gyvenimo dokumentika ir nematyti archyviniai kadrai iš asmeninių vaizdo įrašų kolekcijos. Prieš operatoriaus Eitvydo Doškaus kamerą stoja pats Š. Bartas (tai jo antras pagrindinis vaidmuo savo filme po „Sidabrine gerve“ už geriausią režisūrą apdovanoto „Eurazijos aborigeno“), pirmą kartą vaidinanti režisieriaus dukra Ina Marija Bartaitė, iki šiol kine nematyta dabartinė jo gyvenimo draugė smuikininkė Lora Kmieliauskaitė, dėl vienintelės scenos į Lietuvą specialiai atvykusi rusų aktorė Klaudija Koršunova („Sidabrinės gervės“ laureatė už geriausią vaidmenį filme „Eurazijos aborigenas“) ir net kino kūrėjo šuo.

Anksčiau nufilmuoti archyvinės medžiagos kadrai ekrane trumpam atgaivina trejų Š. Barto filmų aktorę ir I. M. Bartaitės mamą Jekateriną Golubevą („Trys dienos“, „Koridorius“, „Mūsų nedaug“), kurios jau ketveri metai nebėra gyvųjų pasaulyje.

***

Vasara. Sodyba netoli Vilniaus. Atvykėlius iš miesto pasitinka didelis draugiškas šuo. Nuo kasdieninės rutinos pervargęs ir ieškantis naujų jėgų 50-metis Vyras (Š. Bartas) pakviečia praleisti savaitgalį paauglę Dukterį (I. M. Bartaitė), kuri po Mamos mirties ypatingai trokšta tvirtesnio tėviško glėbio.

Po nesėkmingai susiklosčiusio koncerto prie kompanijos prisijungia ambicinga smuikininkė ir jo Mylimoji (L. Kmieliauskaitė). Tarp reikšmingų pasirinkimų pasiklydusi jauna moteris puoselėja stiprius jausmus ir stengiasi išgelbėti byrančios meilės santykius, bet laikinai neberanda gyvenimo džiaugsmo.

Gražuolė Duktė vis dažniau susitinka su ilgai nematytu ir kiek vyresniu vaikystės Draugu (Edvinas Goldšteinas). Jai patinka atvirai bendrauti, važinėtis dviračiais, vaikštinėti miškais ir ieškoti meilės po medžiais su paslaptinguoju jaunuoliu, kuris labai gerai pažįsta visus apylinkės gyventojus ir žino jų įpročius, pomėgius, nuodėmes, paklydimus, svajones.

Vagiliauti pamėgęs vaikinas nedvejodamas pasisavina medžiotojų neatsargiai paliktą šautuvą. Jis nieko nebijo, slapstosi nuo policijos ir imasi stebėti žmones per užtaisyto ginklo taikiklį. 


Gruodį Berlyne paaiškės šių metų Europos kino akademijos apdovanojimo vertas filmas. „Ramybė mūsų sapnuose“ – vienas iš 52 kandidatų.

Režisierius: Šarūnas Bartas

Scenarijus: Šarūnas Bartas

Vaidina: Šarūnas Bartas, Ina Marija Bartaitė, Lora Kmieliauskaitė, Edvinas Goldšteinas, Klavdiya Korshunova

Prodiuseriai: Jurga Dikčiuvienė, Philippe Avril, Janja Kralj

Operatorius: Eitvydas Doškus

Montažas: Gintarė Sokelytė

Kompozitoriai Alexander Zekke