N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Šimtametis, kuris išlipo pro langą
100 year old man (2013)
Žanras: Komedija, nuotykių
Sukurta: Švedija, Kroatija
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2014-09-19
Trukmė: 1h 55 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.



Nugyvenęs ilgą ir gražų gyvenimą, artėjant prie šimtmečio Alanas Karlsonas atsiduria senelių namuose, tikėdamas, kad tai - jau paskutinė stotelė. Tačiau sveikata vyras niekuomet nesiskundė, o leisti dienas su nukvakusiais senukais irgi nebuvo Alano svajonė. Todėl savo 100 metų jubiliejų vyras nusprendžia atšvęsti su trenksmu: išsiruošti į dar vieną kelionę, kokių jo gyvenime jau buvo tūkstančiai. Vien su šlepetėmis (kad niekas neįtartų), Alanas išlipa pro langą ir dingsta.

Kupina staigmenų ir netikėtų įvykių (nusikaltėliai, pinigų prikimšti lagaminai ir mirštantys drambliai) šimtamečio kelionė pasakojama kartu su jo ankstesnio gyvenimo nutikimais. Buvęs sprogmenų ekspertas dalyvavo vos ne visuose pagrindiniuose XX amžiaus įvykiuose. Alanui teko pabendrauti su Stalinu, Čerčiliu, būsimu JAV prezidentu Hariu Trumenu, Mao, generolu Franku, Prancūzijos vadovu Šarliu de Goliu ir daugybe kitų istorinių asmenybių. Negana to, tai nebuvo paprasti pabendravimai. Pasirodo, Alano veiksmai buvo lemtingi XX-ojo amžiaus istorijai.

„Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo" yra debiutinis švedų rašytojo Jonas'o Jonasson'o romanas, išleistas 2009 m. Knyga tapo bestseleriu ne tik tėvynėje, bet ir užsienyje (Lietuvoje romanas išleistas prieš dvejus metus). Pagal knygą sukurta komedija jau parodyta daugiau nei 40-yje pasaulio valstybių, uždirbusi daugiau nei 50 mln. dolerių ir yra pelningiausias visų laikų Švedijos filmas.

Režisierius: Felix Herngren

Prodiuseris: Maria Dahlinns Ingemansson, Jonas Jonasson

Muzika: Matti Bye

Vaidina: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg