N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Rūsys
Rūsys (2014)
Žanras: Drama, siaubo, psichologinė drama
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Incognito Films, UAB
Kino teatruose nuo: 2014-10-24
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.



Pirmą kartą Lietuvos kino istorijoje pristatomas psichologinio siaubo žanro filmas „Rūsys‟. Žiūrovai turės galimybę ne tik išvysti stiprų žanrinį lietuvišką kiną – turintys išmaniuosius telefonus galės tiesiogine prasme dalyvauti kine, nes tai pirmasis pasaulyje išmanusis filmas.

Siužetas

Kiek nuodėmių esame padarę per gyvenimą? Kiek kaltės nešiojamės? Kiek nuoskaudų galime iškęsti? Ir galų gale – kiek viso to dar tilps tamsiame mūsų sielos rūsyje? O kas nutiks, kai nebetilps?.. Filmo siužetas sukurtas remiantis tikrais Lietuvoje nutikusiais įvykiais. Pasakojama istorija apie garsios tapytojos Ievos (akt. Jurga Šeduikytė) ir orlaivių piloto Tomo (akt. Marius Jampolskis) šeimą, kurioje pradeda dėtis protu nesuvokiami dalykai, kai jų namo rūsyje paslaptingai dingsta nekviestas svečias, o ant rūsio laiptų Tomas randa C raidės formos vinį.

Idėja

Filmo scenarijus gausus biblinės simbolikos, psichologinio poveikio modelių, o ore visuomet kybo klausimas – ar tai vyksta iš tiesų? O gal Ievai reiškiasi sunkios formos epilepsijos simptomai? Visą filmo istoriją vainikuoja finalas, kurio negali numanyti niekas. Sudėtinga ir jaudinanti istorija nufilmuota ir sumontuota taip, kad būtų „žiūroviška‟ ir suprantama, nes dar rašydami kino scenarijų kūrėjai konsultavosi su garsiais psichologijos, psichiatrijos ir neurochirurgijos ekspertais.

Emocijos

„Rūsio‟ kūrėjai koncentravosi į istoriją, o ne vien į tai, kaip išgąsdinti ar šokiruoti žiūrovus. Filme gausu emocijų: nuo juoko, intymumo iki pykčio ar liūdesio, ir viskas pagardinta skoningais siaubo prieskoniais.

Išmanumas

„Rūsys‟ – pirmasis pasaulio kino istorijoje išmanusis filmas. Tai jokiu būdu nereiškia, kad, norint žiūrėti, privaloma turėti išmanųjį telefoną su įdiegta „Rūsio‟ programėle. Vis dėlto tie, kurie filmą stebės išmaniai, turės galimybę tiesiogine prasme jame dalyvauti, mat tik jie gaus specialių filmo režisieriaus komentarų, papildomų garso ir vaizdo efektų ir išbandys daug kitų, niekada kine nepatirtų interakcijų.

Ekspertų vertinimai

- RŪSYS nenusileidžia intelektualiam holivudiniam siaubo filmui.

Mia Bays, garsi kino prodiuserė ir kino rinkodaros ekspertė, kurios filmas apdovanotas „Oskaru‟ bei nominuotas dviem BAFTA apdovanojimams.

- Nesu didžiulis siaubo filmų gerbėjas, bet šitą mielai pažiūrėčiau.

Peter Buckingham, komunikacijos specialistas, strategas ir analitikas, daugiau kaip 30 metų dirbantis filmų gamybos, platinimo ir rodymo srityse.

- Filmo anonsas (angl. teaser) per pirmas penkias dienas sulaukė daugiau kaip 20 000 peržiūrų ir tapo antru pagal peržiūrų skaičių anonsu lietuviško kino istorijoje.

Režisierius: Ričardas Matačius

Vaidina: Jurga Šeduikytė, Marius Jampolskis ir kt.