KP: Eurazijos aborigenas
KP: Eurazijos aborigenas (2010)
Žanras: Drama
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2011-03-18
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: zzz_N/A

Šarūno Barto retrospektyva.

Gena, pusamžis vyras, svajoja išeiti iš nelegalaus verslo ir pradeti naują gyvenimą Vakaruose su gražuole drauge Gabriele. Palikęs Gabrielę Vilniuje, Gena išvyksta į Maskvą atsiimti savo pinigų dalies. Deja, jis ne tik neatgauna savo pinigų, bet per susišaudymą nužudo mafijos bosą, milicininką, įpainioja savo maskvietę meilužę Sašą ir jam nieko kito nelieka tik bėgti. Gelbėdamas Sašą jis pasiima ją kartu į pražūtingą kelionę, kuri baigiasi Vakarų pakrantėje.

2010 m. „Eurazijos aborigenas“ Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ buvo apdovanotas kaip geriausia metų juosta, asmeninių prizų sulaukė režisierius bei aktorė Klavdija Koršunova. Tais pačiais metais Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“ filmas pirpažintas geriausiu Baltijos šalių filmu.



Scenarijaus autorius ir režisierius: Šarūnas Bartas (g. 1964)

Vienas ryškiausių naujosios kinematografininkų kartos atstovų. Baigė Maskvos Kinematografijos institutą, kine debiutavo kurdamas realius personažus, „vaidinančius save“ vaidybinio kino principais. Specifinę kino kalbą autorius toliau grynino pilno metražo filmuose, ignoruojančiuose tradicinę dramaturgiją. Barto filmai – laisvos struktūros, minimalistinės formos, filosofinių asociacijų kūriniai, mažai žinomi ir analizuoti pačioje Lietuvoje, turintys nedidelį, bet ištikimą gerbėjų ratą Vakaruose. Š. Bartas svarbus ir tuo, kad tai pirmasis lietuvių kino kūrėjas, supratęs koprodukcijų svarbą mažai nepajėgiai kinematografijai ir savarankiškai užmezgęs ryšus su vokiečių, prancūzų, portugalų prodiuseriais. (S. Macaitis)

2001 m. Šarūnas Bartas buvo apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija. (Lietuvių filmų centras)

Pagrindiniai aktoriai: Klavdia Koršunova, Šarūnas Bartas, Eliza Sednaoui, Erwan Ribard

Kalba: lietuvių, prancūzų, rusų, lenkų

Subtitrai: lietuvių, anglų