N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Kelyje su "Dardžylingu"
Darjeeling Limited, The (2007)
Žanras: Kelio komedija
Sukurta: JAV
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2008-01-18
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Amerikiečių kino vunderkindo Weso Andersono žaismingas ir išradingas filmas pribloškia meniniu dizainu, subtiliu humoru, protingais dialogais, indiškos muzikos garsais ir į kiekvieną sceną prikaišiotomis smulkmenomis. Dvasingą filosofinę nuotykių komediją sustiprina unikalus ir precedento neturintis formatas, kuris privertė daugelio šalių rodytojus pakeisti susiformavusias seansų organizavimo tradicijas. Kūrinį sudaro dvi atskiros dalys: Paryžiuje nufilmuota 13 minučių trumpo metražo istorija "Viešbutis Chevalier" ir Indijos geležinkeliais riedančiame traukinyje "The Darjeeling Limited" inscenizuotą komediją.

Iš pradžių Wesas Andersonas buvo sumanęs trumpo metražo filmą rodyti tik festivaliniuose seansuose, o komerciniame repertuare palikti tik esminę antrąją dalį. Jis netgi išplatino asmeninį laišką Venecijos kino festivalyje akredituotiems žurnalistams, kad šie nepamirštų įspėti žiūrovų apie "Viešbutį Chavalier" (prodiuseriai planuoja jį "stumti" į "Oskaro" nominaciją už geriausią trumpo metražo filmą), kuriame pristatomas vienas iš trijų pagrindinių herojų ir užduodamas tonas subtiliems filmo pokštams. Tačiau sparčiai suaktyvėjęs susidomėjimas svarbiu prologu išprovokavo studiją "Fox Searchlight" prikabinti trumpąjį filmuką prie visų seansų, o ne tik nemokamai platinti interneto erdvėse (jį mikliai atsisiuntė 500 tūkst. žiūrovų). Intrigos termometrą įkaitino "Viešbučio Chevalier" kambaryje per minutę visus drabužius nusimetusi žavioji Natalie Portman, kuri buvo viešai pažadėjusi, kad niekuomet nesifilmuos nuoga.

Pagal scenarijų ji sudaužo širdį romantiškajam ūsočiui Jasonui Schwartzmannui, kuris po to susiruošia į kelionę per šventasias Indijos vietoves "Darjeelingo" ekspresu. Spalvingojo traukinio vagone pradedantis rašytojas sutinka seniai nematytus brolius - kraupią autoavariją išgyvenusį Oweną Wilsoną ir sūnaus gimimo laukiantį Adrieną Brody. Po netikėtos tėvo mirties jie trokšta atgauti dvasinę pusiausvyrą ir pagaliau surasti nežinoma kryptimi pradingusią motiną. Iki smulkmenų kruopščiai suplanuota kelionė staiga pakeičia kursą, kai broliukai pasimeta tarp 11 sunumeruotų lagaminų, indiško sirupo nuo kosulio, neaiškios paskirties vaistų, narvelio su nuodingaja gyvate, meilės romanų su Indijos gražuolėmis ir kitokių nenumatytų problemų.

Wesas Andersonas dedikuoja savo penktąjį filmą legendiniam Indijos režisieriui Satyajitui Ray'ui, kurio kūriniais susižavėjo įkvėptas savo tėčio. Jis pakvietė vaidinti savo seną chebrą ir net parašė epizodinius vaidmenis Billui Murray'ui bei Angelicai Houston. Prie kompanijos prisijungė tik vienintelis naujokas "Oskaro" premija apdovanotas pianistas Adrienas Brody, kuriam anksčiau dar neteko dirbti su linksmaja sekta. Filmavimo darbai buvo vykdomi nuolat važiuojančiame traukinyje su trumpais nukrypimais į indiškų laidotuvių procesiją, tradicinį pamaldų ritualą ir melancholišką pokalbį kalnuose Udaipuro apylinkėse.