Maiklo Kleitono sukurta tiesa
Michael Clayton (2007)
Žanras: Trileris / Drama
Sukurta: JAV
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2008-01-18
Trukmė: 1h 59 min
Cenzas: zzz_N/A

Maiklas Kleitonas (akt. George Clooney) dirba teisininku Kenner, Bach&Ledeen korporacijoje. Firmoje jis žinomas kaip „machinatorius“. Jo darbas – tyliai nepastebimai „surišti galus“, sutvarkyti „slidžius reikaliukus“, bet išlikti šešėlyje. Jis drebia nemalonią tiesą į akis ir sutramdo nepamatuotus klientų lūkesčius. Tačiau nepaisant to, firmos klientai jį giria kaip puikų teisininką. O Maiklas save vadina „valytoju“. Niekas kitas nežino, kiek daug purvo jam tenka išmėžti paskui nesąžiningus valdininkus ir įstatymams nusižengusias korporacijas.

Maiklas pavargo nuo nuolatinių kompromisų su sąžine, tačiau ką nors pakeisti – jau ne jo jėgoms. Sutvarkęs begales juodų firmos darbelių, jis jau negrįžtamai surištas su ja.

Maiklo bosas - Martis Bakas (akt. Sydney Pollack), tačiau teisės firmai jis vadovauja ne vienas. Jo partneris – Arturas Edensas (akt. Tom Wilkinson). Deja, Arturui Edensui vieną gražią dieną pačiuožia stogelis ir smalsi kamera užfiksuoja jį, skuodžiantį per automobilių stovėjimo aikštelę, kaip motina pagimdė. Panašu, jog tai nervinio išsekimo pasekmė...

Tai tikra katastrofa firmai. Incidentas įvyksta vienos svarbiausių bylų metu – kaip tik nagrinėjamas U/ North kompanijai pateiktas ieškinys, kaltinantis dėl aplinkos taršos. Labiausiai Arturo Edenso išsišokimas išgąsdina Karen Krauder (akt. Tilda Swinton). Jos karjera U/North kompanijoje tiesiogiai priklauso nuo bylos baigties. Karen Krauder žino, jog be genialaus advokato jie – pražuvę. U/North kompanijos reikaliukai tikrai nebuvo švarūs. O štai Arturas Edensas atkapstė kažką ypač nešvaraus ir, atrodo, nusprendė paviešinti visus garbės nedarančius faktus. Tik, deja, įtampa jį įveikė anksčiau...

Karen Krauder spjauna į visus skrupulus ir pasistengia sustabdyti Arturą Edensą, tačiau...Vienas Dievas težino, kas buvo Arturo galvoje, kai jis iš teismo salės išskuodė pašokti striptizo apsnigtoje aikštelėje. O ant kortos pastatyti milijonai...

Netekęs geriausio teisininko, Martis Bakas reikalą sutvarkyti paveda Maiklui. Maiklas jaučia, kad jo laukia viena bjauriausių bylų jo karjeroje, tačiau atsisakyti jis negali – bosas prigrasina finansinėmis sankcijomis.

Išaušta diena, kai Maiklo maži kompromisai su sąžine, įgauna visai kitą atspalvį. Maiklas supranta, kad jis priėjo kryžkelę – jam teks iš naujo pasverti „juodą“ ir „baltą“. Įpratusiam užmerkti akis prieš tamsias klientų paslaptis Maiklui iškyla klausimas, kokio tamsumo pilka jau nustoja būti tamsiai „balta“ ir tampa „juoda“.

Kas iš teismo salės išeis daugiausiai praradęs? U/North kompanija, praradusi milijonus? Karen Krauder, netekusi darbo? Martis Bakas, palaidojęs firmos prestižą? O gal daugiausiai prarasti gali Maiklas?

„Maiklo Kleitono sukurta tiesa“ – intelektuali, stilinga drama, pasakojanti jaudinančią žmogiškos moralės istoriją. Filmą intelektualių trilerių mėgėjams pristato trilogijos „Bornas“ autorius Tony Gilroy ir puiki aktorių komanda, priešakyje su George Clooney.

Režisierius: Tony Gilroy

Scenarijaus autorius: Tony Gilroy

Prodiuseriai: Sydney Pollack, Jennifer Fox, George Clooney, Steven Soderbergh, Anthony Minghella

Vaidina: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack