N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Baletas'20: Spragtukas
Bolshoi Ballet'20: The Nutcracker (2020)
Žanras: BOLSHOI baleto spektakliai kine (2020/2021)
Sukurta: Rusija
Platintojas: Pathé Live
Kino teatruose nuo: 2020-12-20
Trukmė: 2h 30 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Spragtukas (Nutcracker) – Piotras Čaikovskis (Pyotr Tchaikovsky)

Štalbaumų namuose – Kalėdos. Trijų vaikų džiaugsmui, papuošta daugybe nuostabiausių dekoracijų ir nutvieksta įvairiaspalvių lempučių, svetainėje stūkso didžiulė Kalėdų eglė. Keistasis šeimos dėdė Droselmejeris vienai savo anūkių – Klarai – padovanoja keistą medinį žaisliuką. Iš pirmo žvilgsnio – lyg ir lėlė, tačiau įsižiūrėjus atidžiau, paaiškėja, kad tai – riešutų gliaudytuvas. Spragtukas. Laiminga mergaitė pakabina Spragtuką ant eglutės ir, šventinio jaudulio nuvarginta, užmiega. Ar tai, kas vyko toliau, tebuvo sapnas, ar Kalėdų nakties stebuklai?

Mergaitė sapnuoja, kad kambaryje stovinti Kalėdų eglutė ima augti, o ji pati – mažėti, kol sumažėja iki eglutės dekoracijų dydžio. Nespėjusi susivokti, kas ir kaip, Klara pamato, kaip link Spragtuko su aiškiai negerais ketinimais pajuda piktojo pelių karaliaus armija. Vis tik Spragtukui nieko blogo nenutinka – jį, dabar jau pavirtusį gražuoliu princu, išgelbsti jo alavinių kareivėlių kariauna. Tačiau pelių karaliaus dėmesį patraukia pati mergaitė ir jis pakeičia planus. Bebaimis princas suskumba į pagalbą Klarai ir, nuožmioje kovoje nugalėjęs piktąjį pelių karalių, išgelbsti mergaitę.

Pakirdusi iš miego, Klara nuskuba prie eglutės. Viskas lyg ir taip pat: Spragtukas, alaviniai kareivėliai, bjaurusis pelių karalius ir jo kariauna... Bet kažkas lyg ir kitaip nei buvo vakar. Tik štai – kas?

Nuostabi kalėdinė Ernsto Teodoro Amadėjaus Hofmano pasaka „Spragtukas ir pelių karalius“ yra vienas tobuliausių ir įspūdingiausių literatūros kūrinių apie meilę, galią bei gėrio ir blogio kovą. Nemirtinga Piotro Čaikovskio muzika šią pasaką pavertė vienu mėgstamiausių visų laikų šeimai skirtu baletu pasaulyje.

Įrašas iš Maskvos Didžiojo teatro.

Muzika: Piotras Čaikovskis; choreografija: Jurijus Grigorovičius.

Trukmė: 2 valandos 30 minučių.