N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Tesla
Tesla (2020)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Vaidina: Ethan Hawke
Kino teatruose nuo: 2020-08-21
Trukmė: 1h 42 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Į Google paiešką įvedę garsiojo mokslininko Nikola Tesla pavardę per keletą akimirkų kompiuterio ekrane išvysime bemaž 48 tūkstančius įrašų. Žymiojo inžinieriaus pavardę žino kiekvienas, besidomintis inovatyviais inžineriniais sprendimais. Dabartinis inžinerijos pasaulis neabejotinai seka garsiojo fiziko pramintais takais.

Savo laiku garsiojo išradėjo pavardė nebuvo gerai žinoma. XIX a. pabaigoje jo pasiūlytos novatoriškos idėjos atrodė absurdiškos ir neturinčios jokios perspektyvos. Tuometinė visuomenė kreivai žiūrėjo į jo bevielės komunikacijos idėjas, eksperimentus su rentgeno spinduliais, o atrasta kintamosios elektros energijos srovė įvėlė mokslininką į milžinišką konkurencinę kovą, žinomą kaip „Srovių karas“.

Ši kino juosta – apie aršią kovą už savo inovatyvias idėjas, kurios pakeitė žmonijos ateitį. Painūs, sudėtingi, kupini intrigų ir beprotiškų mokslinių eksperimentų N. Teslos (akt. Ethan Hawke) santykiai su verslininku T. Edisonu (akt. Jim Gaffigan) bei fiziku Dž. Vestinghauzu (akt. Kyle MacLachlan) dar labiau sustiprino jo ambicingas ateities vizijas.

Šalia žavaus mokslininko visuomet sukosi gražuolės moterys, tarp jų ir žavioji prancūzė, scenos primadona Sarah Bernhardt. Nors N.Tesla karts nuo karto ir pasiduodavo moteriškiems kerams, tačiau jo įsitikinimu artimi santykiai tik trukdytų mokslinei veiklai. Daug moterų siekė jo širdies, tačiau tik finansų magnato dukrai Anai Morgan (akt. Eve Hewson) pavyko ilgiau užsibūti N. Teslos gyvenime. Visą tą laiką ji bando ne tik tapti jo bičiule, bet ir nuolatine guodėja.

Režisierius Maiklas Almereyda idėją, sukurti kino juostą, apie didžiausią XX a. išradėją, brandino 35 metus. Daug laiko skyręs N. Teslos mokslinių išradimų analizei, režisierius filme meistriškai perteikia ir intriguojančias jo asmenybės detales: beprotišką aistrą mokslui, liguistą potraukį švarai, milžinišką miego deficitą, fenomenalią fotografinę atmintį, puikų humoro jausmą.

Nuo rugpjūčio 21 dienos kino teatrų žiūrovų laukia spalvinga ir intriguojanti pažintis su genijumi, kurio dėka šiandien galime siekti kur kas didesnių inovatyvių sumanymų.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

REŽISIERIUS: Michael Almereyda

AKTORIAI: Ethan Hawke („Mylėk ir šok“, „Šaunioji septyniukė“), Kyle MacLachlan („Tvin Pyksas“), Jim Gaffigan („Laisvo elgesio tėvai“), Eve Hewson („Robinas Hudas“) ir kt.