N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Švytinti tamsoje
Radioactive (2020)
Žanras: Drama, romantinis, biografinis
Sukurta: Didžioji Britanija, Vengrija
Platintojas: Theatrical Film Distribution, UAB
Kino teatruose nuo: 2020-09-25
Trukmė: 1h 49 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Marija Sklodovska-Kiuri (1867m.) yra viena garsiausių mokslininkių žmonijos istorijoje. Būtent jos dėka įvyko persilaužimas tyrinėjant radioaktyvumą, o periodinė elementų lentelė pasipildė dviem naujais elementais – radžiu ir poloniu. M. Kiuri yra pirmoji mokslininkė moteris, gavusi Nobelio premiją (1903m., fizikos srityje). Negana to, ji buvo pirmoji istorijoje, šią prestižinę premiją gavusi du kartus (antrą kartą – 1911m. chemijos srityje) ir iki šiol išlieka vienintele to pasiekusia moterimi.

XIX a. pabaiga, Paryžius. Iš Lenkijos atvykusi jauna, smalsi, talentinga ir daug žadanti mokslininkė Marija Sklodovska (aktorė Rosamund Pike) trokšta pakeisti pasaulį ir yra labai nepakanti bukiems žmonėms. Susipažinusi su jau gana nemažai profesinėje srityje pasiekusiu kolega Pjeru Kiuri (akt. Sam Riley), mergina susižavi juo ne tik kaip mokslininku, bet ir kaip vyru.

Ši pažintis abiems tampa lemtinga: dirbdami kartu, sutuoktiniai Kiuri pasiekia persilaužimą radioaktyvumo tyrimuose bei atranda du naujus cheminius elementus, vieną kurių – polonį – Marija pavadina savo gimtosios šalies garbei. Deja, jų laimingą profesinį ir santuokinį gyvenimą (pora susilaukė dviejų dukterų) nutraukė tragiška ir kvaila nelaimė: 1906 m. Pjeras Kiuri žuvo Paryžiaus gatvėje, po arklių traukiamo vežimo ratais.

Marija jį pergyveno beveik trisdešimčia metų. Visą gyvenimą dirbusi su radioaktyviomis medžiagomis, mokslininkė mirė nuo radiacijos sukeltos aplastinės anemijos 1934 m., būdama 66-erių. Šis filmas pasakoja neįtikėtiną, bet tikrą unikalios moters – pionierės, maištininkės, genijaus – istoriją.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisavo: Marjane Satrapi („Balsai“, „Joto gauja“, „Višta su slyvomis“, „Persepolis“).

Vaidina: Rosamund Pike, Sam Riley, Anya Taylor-Joy, Michael Gould, Aneurin Barnard, Tim Woodward, Simon Russell Beale, Jonathan Aris, Mirjam Novak.