N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Žalioji knyga
Green Book (2018)
Žanras: Komedija, drama, biografinis
Sukurta: JAV
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2019-01-11
Trukmė: 2h 10 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Pagal tikrą istoriją sukurta biografinė drama, pasakojanti apie netikėtą inteligentiško, talentingo juodaodžio pianisto Donaldo Širlio ir netašyto italų kilmės apsaugininko iš Bronkso – Frenkio „Lūpos“ Valelongos draugystę. Praėjusio amžiaus viduryje (filmo veiksmas vyksta septintajame dešimtmetyje) pietinėse Amerikos valstijose dar galiojo segregacijos įstatymai, pagal kuriuos buvo legalu neįsileisti ar neaptarnauti juodaodžių įvairiose paslaugų ir pramogų vietose.

Frenkis „Lūpa“ Valelonga (aktorius Viggo Mortensen‘as) gauna pasiūlymą padirbėti juodaodžio pianisto Dono Širlio (akt. Mahershala Ali), iškeliaujančio į koncertinį turą Amerikos pietuose, vairuotoju. Abu herojai yra iš visiškai skirtingų pasaulių: Floridoje gimęs Donas kuria muziką, laisvai kalba aštuoniomis kalbomis ir yra tikras elegancijos ir etiketo įsikūnijimas. Italų kilmės Frenkis yra ryšių su mafija turintis storžievis, sunkiai sukurpiantis kelis sakinius anglų kalba.

Dėl Amerikos pietuose vis dar labai stiprios rasinės neapykantos „Lūpa“ nutaria vadovautis populiariu to meto kelionių gidu – „Negrų keliautojų žaliąja knyga“ – kurioje yra visa informacija apie viešas paslaugų ir pramogų vietas, nepavojingas juodaodžiams. Tačiau net ir su šio gido pagalba vyrus kelionėje lydi nuolatinės patyčios, agresija, įžeidinėjimai ir smurtas. Nuoširdžiai dirbdamas savo darbą, Frenkis visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti savo darbdavį, nors prieš susipažindamas su Donu, ir pats turėjo šiokių tokių „politiškai nekorektiškų“ minčių apie afroamerikiečius. Donas savo ruožtu pamato, kad po storžievišku „Lūpos“ elgesiu slepiasi nuoširdus, paprastas ir savo šeimą mylintis žmogus, kuriam teisingumas svarbesnis už bet kokius stereotipus. Ilga kelionė kartu bei nuolatinis bendravimas suartina šiuos du skirtingus vyrus ir jų darbiniai santykiai pamažu perauga į tikrą draugystę.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Peter Farrelly

Scenaristas: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie

Vaidina: Linda Cardellini, Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Mahershala Ali