N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Baletas'18: Silfidė
Bolshoi Ballet'18: La Sylphide (2018)
Žanras: BOLSHOI baleto spektakliai kine (2020/2021)
Sukurta: Rusija
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2018-11-22
Trukmė: 2h 00 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Silfidė (La Sylphide) – Hermanas Severinas Liovenšioldas (Herman Severin Løvenskiold)

„Silfidė“ yra vienas ilgiausiai gyvuojančių baletų pasaulyje, pirmą kartą pagal Jeano Schneitzhoefferio muziką pastatytas Paryžiuje 1832 m. Italų choreografas Filippo Taglioni‘ė baletą sukūrė specialiai savo dukrai Marijai. Baletas sužavėjo danų legendą Augustą Bournonville'į, kuris užsidegė pastatyti savo versiją Karališkajam baletui Kopenhagoje. Paryžiaus operai už J. Schneitzhoefferio muziką užsiprašius pernelyg didelės kainos, choreografas sukirto rankomis su norvegų kompozitoriumi Hermanu Severinu Liovenšioldu. Dviejų meistrų bendradarbiavimas pagimdė šedevrą, kuris nuo savo premjeros 1836-ųjų lapkritį išliko nepakitęs iki pat šių dienų ir yra vienas seniausių laiko nepaveiktų baletų šio meno istorijoje.

Savo vestuvių išvakarėse pasiruošimų išvargintas jaunas fermeris Džeimsas užsnūsta fotelyje prie židinio. Iš miego jį pažadina lengvutis tarsi oras bučinys. Užsimiegojęs vaikinas pagalvoja, kad susapnavo, tačiau nuostabaus grožio būtybės prisiminimas neduoda jam ramybės. Ir ne be reikalo: atvykus jaunajai ir susirinkus svečiams, Sulfidė vėl atsiranda prieš Džeimsą ir, prisipažinusi meilėje, pradingsta miške. Įstabaus jos grožio pakerėtas Džeimsas leidžiasi iš paskos. Miške išvydęs efemeriškus Sulfidės ir jos draugių šokius, Džeimsas įsimyli galutinai ir supranta, kad bet kokia kaina privalo gauti šią moterį. Į pagalbą jam atskuba vietinė ragana, Senoji Madžė. Įdavusi Džeimsui į rankas stebuklingą šalį, ji liepia vaikinui apgaubti Sulfidės pečius bei rankas ir tada ji tapsianti jo. Džeimsui apglėbus mylimąją raganos dovanotu šaliu, nukrenta Sulfidės sparnai, o ji pati krenta žemėn be gyvybės ženklų. Raudančioms fėjoms benusinešant savo mirusią draugę, Džeimsui iš sielvarto plyšta širdis.

Muzika: Hermanas Severinas Liovenšioldas; choreografija: Johanas Kobborgas.

Trukmė: 2 valandos (be pertraukų)

HD rezoliucijos vaizdo ir garso transliacija vyksta palydoviniu bei internetiniu ryšiu, todėl yra pakankamai sudėtingas procesas. Nepriklausomai nuo turimos modernios „Forum Cinemas“ technikos, galimi vaizdo ir garso trukdžiai. Transliuotojų vardu iš anksto atsiprašome už galimus nepatogumus.