N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Utioja, liepos 22-oji
Utøya 22. juli (2018)
Žanras: Drama, trileris
Sukurta: Norvegija
Platintojas: Estinfilm OU, UAB
Kino teatruose nuo: 2018-07-20
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

2011 metų liepos 22-oji – diena, kurią sunku suvokti ir pakeitusi pasaulį visam.

Filmas nukelia į prieš septynis metus Norvegijoje, Utiojos saloje įvykusią tragediją, kuomet po vyriausybės pastato bombardavimo dešiniųjų pažiūrų ekstremistas iššaudė politinėje vasaros stovykloje dalyvavusius jaunuolius. Šis įtampos kupinas pasakojimas supažindina su aštuoniolikmete Kaja – ji tampa baisios tragedijos palydovė, kurios pagalba pasineriama į neįsivaizduojamą paniką, sumaištį ir kovą dėl kiekvienos savo gyvenimo minutės. „Utioja, liepos 22-oji“ sukurta pagal liudijimus ir žinomus faktus, glaudžiai bendradarbiaujant su keliais tragediją išgyvenusiais laimingaisiais. Tačiau iš pagarbos aukoms ir jų artimiesiems, personažai ir asmeninės patirtys yra išgalvoti.

Apie įvykius 2011 m. liepos 22 d. vasaros stovykloje žinoma daugybė faktų iš žiniasklaidos, teismo ir knygų. Tačiau daugelis mažai žino apie neįsivaizduojamą paniką ir sumaištį, įvykusius nesuvokiamus pasirinkimus, kuriuos turėjo priimti dauguma ten buvusiųjų. Tragedija sukėlė ir labai skaudžias psichologines bei fizines pasekmes, su kuriomis nukentėjusieji turės gyventi visą likusį gyvenimą.

Filmo „Utioja, liepos 22-oji“ režisierius Erikas Poppe norėjo perteikti jaunuolių kovą dėl išlikimo ir atkreipti dėmesį į nukentėjusiuosius, žuvusiuosius, išgyvenusiuosius, jų giminaičius ir šeimos narius:

„Ką jie patyrė šio teroro akto metu, sunku apibūdinti žodžiais. Tikiuosi, kad šis filmas padės mums suvokti ir parodyti dar didesnę užuojautą tiems, kurie per atsitiktinumą pakliuvo į blogio sukeltą chaosą“ – sako režisierius Erikas Poppe.

Kinuose nuo liepos 20 dienos.

Amžiaus cenzas: N-16

Filmas norvegų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Erik Poppe