N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'18: Valkirija
Opera'18: Die Walküre (2019)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2019-04-06
Trukmė: 4h 55 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Valkirija (Die Walküre) – Richardas Vagneris (Richard Wagner)

Antroji Richardo Vagnerio „Nybelungų žiedo“ tetralogijos dalis tęsia pirmosios dalies („Reino aukso“) istoriją. Nykštuko Albericho prakeiksmas ima veikti: nei vienas stebuklingojo žiedo šeimininkas neturi ramybės ir galų gale yra nužudomas, o žiedas kartu su visa kerų galia atitenka naujajam jo savininkui. Dievų valdovas Votanas sutelkia kariuomenę, kad apsisaugotų nuo galimų grėsmių iš Nybelungo – jei nykštukui pavyktų atgauti turėtą galią. Taip pat Votanas imasi priemonių ir dėl žiedo prakeiksmo panaikinimo: žiedo valdovu turi tapti didvyris, išaugęs be dievų pagalbos ir todėl nesaistomas jokių dievams privalomų susitarimų. Kartu su paprasta mirtingąja Votanas susilaukia dvynių Zygmundo ir Zyglindos, kurie vos gimę atskiriami vienas nuo kito.

Jaunuoliai susitinka jau būdami suaugę. Nežinodami apie savo giminystės ryšius, įsimyli vienas kitą. Netrukus Zyglinda ima nešioti Zygmundo sūnų. Tuo tarpu pats Zygmundas rengiasi mūšiui su Hundingu. Votanas nukreipia savo sūnų link stebuklingo kardo, kuris padės jam laimėti kovą. Tačiau šiuo veiksmu paveikia Zygmundo likimą ir visos ankstesnės pastangos išauginti didvyrį be dieviškosios pagalbos nueina perniek. Votano žmona ir santuokos deivė Frika dėl brolio ir sesers incesto pareikalauja Zygmundo mirties. Sugniuždytas Votanas priverstas atšaukti bet kokią savo pagalbą ir taip leisti Hundingui nužudyti jo sūnų. Kova tarp Zygmundo ir Hundingo dienų valdovui baigiasi tragiškai – sūnus žūsta dėl to, kad jo stebuklingą kardą sudaužo Votano ietis.

Gedintis ir įtūžęs Votanas sužino ir dar vieną naujieną. Vyriausioji valkirija Brunhilda išpranašauja, kad Zyglinda pagimdys patį kilniausią didvyrį, kokį tik yra regėjęs šis pasaulis.

Dirigentas: Philippe Jordan. Atlikėjai: Christine Goerke, Greer Grimsley, Eva-Maria Westbroek, Stuart Skelton, Jamie Barton, Günther Groissböck.

Trukmė: 4 valandos 55 minutės (2 pertraukos)