N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
KP18: Juodaodė iš...
KP18: Black Girl (1962)
Žanras: Retrospektyva: Viva Vigo
Sukurta: Senegalas, Prancūzija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2018-03-15
Trukmė: 1h 05 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

„Iki šiol pamenu, kaip prieš trejus metus pirmą kartą žiūrėjau šį filmą Bolonijos kino festivalyje. Restauruotą jo kopiją. Įspūdis neišdildomas. Ne tik dėl emociškai paveikaus moters portreto, bet ir dėl debiutuojančio režisieriaus išmonės bei drąsos.“ (M. Valiūnaitė) 

Ousmane Sembène – vienas novatoriškiausių XX a. Afrikos režisierių, pripažintas visame pasaulyje. „Juodaodė iš…“ – debiutinis pilnametražis jo filmas. Būdamas ir puikus rašytojas Sembène iš pažiūros paprastą siužetą apie jauną senegalietę Dijuaną, atvykusią dirbti į Prancūziją pas pasiturinčią baltaodžių šeimą, paverčia daugiasluoksne įsisenėjusio kolonialistinio mentaliteto, neva postkolonialistiniame pasaulyje, kritika. Dijuaną nuostabiai įkūnijo aktorė M’Bissine Thérèse Diop. „Juodaodė iš…“ – vienas svarbiausių 7-ojo dešimtmečio filmų. Tai ne tik jaudinanti žmogaus drama atsidūrus svetimame pasaulyje, bet ir radikalus politinis pareiškimas. Filmas buvo apdovanotas Jeano Vigo prizu Kartaginos kino festivalyje.

Filmą 2015 m. restauravo Pasaulinio kino fondo projektas, bendradarbiaudamas su Sembène paveldu, Nacionaliniu audiovizualiniu institutu (Prancūzija), INA, Éclair filmų laboratorija, Nacionaliniu kinematografijos institutu (Prancūzija). Restauracija buvo atlikta „ Cineteca di Bologna/ L’Immagine Ritrovata“ laboratorijoje.

Kalba: prancūzų

Subtitrai: lietuvių, anglų

Režisierius: Ousmane Sembène

Scenarijaus autorius: Ousmane Sembène

Aktoriai: Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek, Robert Fontaine, Momar Nar Sene, Ibrahima Boy