Nenurodyta
Baletas'17: Dama su kamelijomis
Baletas'17: The Lady of the Camellias (2018)
Žanras: BOLSHOI baleto spektakliai kine (2020/2021)
Sukurta: Rusija
Platintojas: Forum Cinemas OÜ
Kino teatruose nuo: 2018-02-04
Trukmė: 3h 05 min
Cenzas: Nenurodyta

Dama su kamelijomis (The Lady of the Camellias) – Frederikas Šopenas (Frédéric Chopin)

Aleksandro Diuma (sūnaus) romanas „Dama su kamelijomis“, išleistas 1848 metais, iki šiol išlieka klasikos aukso fonde kaip viena gražiausių ir tragiškiausių meilės istorijų. Jau po penkerių metų (1853-aisiais) Džiuzepė Verdis romano pagrindu sukūrė operą „Traviata“ ir nuo tada „Dama su kamelijomis“ nuolat tampa įvairiausių sričių menininkų įkvėpimo šaltiniu.

Ne išimtis ir amerikiečių choreografas, šokėjas ir režisierius John‘as Neumeier‘is, dirbantis Vokietijoje (nuo 1973-ųjų – Hamburgo baleto teatro vadovas, 1978 m. įkūręs Hamburgo baleto mokyklą, o 1996-aisiais paskirtas Hamburgo Operos baleto vadovu). 1942 m. Milvokyje gimęs Neumeier‘is iki šiol yra sukūręs choreografiją daugiau nei šimtui baletų. Menininko naujai interpretuota „Dama su kamelijomis“ debiutavo 1978 metais, o dabar sėkmingai rodoma ir Maskvos Didžiojo teatro scenoje. Kritikų teigimu, šio baleto virtuozai, o pirmiausiai – Margaritos vaidmenį šokanti Svetlana Zacharova „Damą su kamelijomis“ pakylėja į visiškai naują lygmenį.

Jaunas vaikinas iš provincijos Armandas Diuvalis beprotiškai įsimyli gražuolę Paryžiaus kurtizanę Margaritą Gotjė. Nors draugai iš pradžių bando atvesti jį į protą, o pačios kurtizanės menką palankumą vaikino atžvilgiu keičia abejingumas, neištikimybė ir netgi patyčios, Armandas nenuleidžia rankų ir yra pasiryžęs paaukoti viską, kad tik užkariautų jaunosios Margaritos širdį. Galų gale jam pavyksta: mergina jį įsimyli ir pasiryžta kartu su Armandu bėgti iš miesto ir pradėti naują gyvenimą kaime. Deja, jaunuolių laimei sutrukdo Armando tėvas, kuris įsitikinęs, kad ryšys su šia moterimi pakenks šeimos reputacijai. Pasitelkus intrigas, tėvui pavyksta išskirti jaunuolius. Apie tai, kad Margarita niekuomet nesiliovė jo mylėti, Armandas sužino tik jai mirus.

Muzika: Frederikas Šopenas; choreografija: John‘as Neumeier‘is. Transliacija iš Maskvos Didžiojo teatro.