N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Už laisvę bėgti
Free To Run (2015)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Šveicarija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2016-09-09
Trukmė: 1h 44 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Kasdien bėgiojate? Vienas pirmųjų finišuojate maratonuose? O gal vis dar renkatės sportinius batelius? Bet kuriuo atveju, ko gero, sunkiai įsivaizduojate, kokius sunkumus turėjo įveikti bėgimo sportas, kol tapo toks populiarus ir nepriklausomas.

Šiandien, kai Vilniaus senamiestyje, Alpių kalnuose ar Niujorko parke vis pralekia atletiški bėgimo entuziastai, sunku suvokti, kad dar prieš 50 metų šis sportas buvo laikomas pavojingu sveikatai. Ypač moterims. Joms buvo uždrausta dalyvauti viešuose maratonuose net iki 1960 metų. Štai Kathrine Switzer, apsimetusi vyru, išdrįso bėgti 1976 m. Bostono maratoną, bet buvo negarbingai užpulta vieno pagrindinių organizatorių.

Nuo 15-ojo gimtadienio bėgiojantis šveicarų režisierius Pierre’as Morathas išsamiai ir intriguojančiai peržvelgia neįtikėtiną ir inspiruojančią bėgimo istoriją.

Emocingame, uždegančiame filme modernių bėgikų smalsumą Pierre’as Morathas skatina pasakojimais apie pirmąją bėgikę Bobbi Gibb, paneigusią klaidingą nusistatymą apie moterų fizines galimybes, šviesios atminties Niujorko maratono įkūrėją, pradininką ir 69 maratonus 30 pasaulio šalių įveikusį bėgimo propaguotoją Fredą Lebow, charizmatišką ir nepamirštamą profesionalų bėgiką Steve’ą Prefontaine’ą, kuris laimėjo 120 bėgimų iš 153, bet tragiškai žuvo autoavarijoje.

Bėgimo maratonų fenomeno istoriją pasakojančio bei sveikai ir aktyviai gyventi įkvepiančio filmo „Už laisvę bėgti“ premjera: rugsėjo 6 d. 19 val. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Tik „Forum Cinemas“ kino centruose!

Režisierius: Pierre Morath

Filmas anglų ir prancūzų kalbomis su angliškais ir lietuviškais subtitrais.