N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'16: Rožės kavalierius
Opera'16: Der Rosenkavalier (2016)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2017-05-13
Trukmė: 4h 47 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Rožės kavalierius (Der Rosenkavalier) – Richardas Štrausas (Richard Strauss)

Naujame komiškojo Richardo Štrauso šedevro pastatyme veiksmas vyksta XVIII-XIX a. sandūroje – pačioje Habsburgų dinastijos valdymo pabaigoje. Meilės istorijomis, intrigomis ir aistromis kunkuliuojančioje Vienoje aristokratė Maršalienė mėgaujasi savo jauno meilužio Oktaviano draugija. Netikėtu įsiveržimu jų malonumams sutrukdęs Maršalienės pusbrolis – netašytas ir storžieviškas baronas Ochsas – paprašo savo pusseserės pagalbos: padėti surasti jaunuolį, kuris jo vardu įteiktų piršlybų ženklą – sidabrinę rožę barono nusižiūrėtai gražuolei Sofijai. Maršalienė šiam vaidmeniui pasiūlo Oktavianą. Baronas sutinka ir Oktavianas išskuba pas turtingo pirklio dukrą su žinia apie jos „Rožės kavalierių“. Kaip ir galima tikėtis, tarp jaunuolių iš karto įsiliepsnoja meilė.

Po piršlybų ilgai nelaukdamas, baronas ima atakuoti Sofiją. Gležnutė ir tyra mergina pasibaisi savo gerbėjo storžieviškumu, o baronas nuskuba pas jos tėvą aptarti vedybų sąlygų. Pasinaudojusi proga mergina paprašo Oktaviano pagalbos. Karštakraujis vaikinas ilgai nelaukia ir rapyros smūgiu sužeidžia Ochsą. Teatrališkasis baronas suvaidina esąs netoli mirties, tačiau jo klastas perpratęs Oktavianas ima regzti tolimesnius planus, kaip visiškai sugniuždyti įžūlųjį jaunikį. Per pažįstamą merginą Oktavianas nusiunčia baronui laišką, kuriame „Mariandelės“ vardu paskiria jam pasimatymą ir suorganizuoja susitikimą su policija. Netikėtai užkluptas pareigūnų, Ochsas ima dievagotis, kad Mariandelė (moterimi persirengęs Oktavianas) yra jo sužadėtinė. Šį jo melą pagaliau pamato Sofijos tėvai ir Ochsas priverstas gėdingai pasitraukti.

Laimingi, kad nebeliko kliūčių jų meilei, Sofija ir Oktavianas puola vienas kitam į glėbį. Maršalienė nuliūsta, praradusi žavų ir aistringą meilužį, tačiau susitaiko su realybe, palaimindama jaunuolių sąjungą. Sofija ir Oktavianas džiūgauja, supratę, kad jų svajonei nebeliko jokių kliūčių.

Dirigentas: Sebastian‘as Weigle; Atlikėjai: Renée Fleming, Elīna Garanča, Matthew Polenzani‘s, Erin Morley, Günther‘is Groissböck‘as, Marcus‘as Brück‘as.