N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'16: Tolimoji meilė
Opera'16: L’Amour De Loin (2016)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2016-12-10
Trukmė: 2h 58 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Tolimoji meilė (L’Amour De Loin) – Kaja Sariaho (Kaija Saariaho)

Pietvakariniame Prancūzijos Akvitanijos regione jaunas romantikas Žofrė, nuvargintas gyvenimo malonumų, svajoja apie kitokią – tolimą ir tobulą meilę. Draugai iš jo šaiposi, sakydami, kad tokia mergina tiesiog neegzistuoja. Tačiau vieną dieną Žofrė sutinka piligrimą, kuris, išklausęs vaikino svajonių, prisipažįsta vieną kartą Tripolyje sutikęs tokią merginą. Įgavęs viltį, Žofrė prisiekia nuo šiol galvoti tik apie nuostabią nepažįstamąją iš Libijos, vardu Klementina. Kitos savo kelionės metu apsilankęs Tripolyje, piligrimas Klementinai papasakoja apie žavų jaunuolį, siunčiantį jai savo meilės dainas. Iš pradžių įsižeidusi, Klementina pamažu ima vis dažniau galvoti apie savo gerbėją ir pati įsimyli, nors ir abejoja, kad yra verta tokio atsidavimo.

Po daugybės dienų sugrįžęs pas Žofrė, piligrimas jam praneša, kad Klementina jau žino apie vaikino jausmus. Romantiškasis Žofrė nusprendžia pats keliauti į tolimąją Libiją, kad susitiktų savo meilės objektą. Tuo tarpu mergina, būdama atsargi, nusprendžia ir toliau išlaikyti atstumą, nes ne visiškai juo pasitiki ir nenori kentėti dėl sudaužytos širdies. Impulso pagautas, Žofrė vis tik išsiruošia į kelionę, kurioje jį apninka abejonės dėl to, ar teisingai elgiasi, nepaklusdamas Klementinos norams. Vis stiprėjančios dvejonės galų gale taip paveikia vaikino nervus, kad jis Tripolį pasiekia mirtinai sirgdamas. Iš piligrimo išgirdusi, kad aistringasis jos gerbėjas atvyko į Tripolį ir jo paskutinis noras yra pamatyti ją, Klementina susigraudina ir paliepia atgabenti Žofrė. Vaikinas miršta ant savo mylimosios rankų, o dėl jo mirties save kaltinanti Klementina suklumpa ant kelių širdį draskančiai maldai.

Viena talentingiausių savo kartos (gimusi 1952 m.) Suomijos kompozitorių K. Saariaho yra sukūrusi tris operas. Šią – pirmąją iš jų, parašytą 2000 m. Salcburgo operos festivalio užsakymu, įkvėpė tikra XII a. pirmosios pusės trubadūro, vieno iš Akvitanijos princų Žofrė Rudelio (Jaufré Rudel) istorija.

Dirigentė: Susanna Mälkki; Atlikėjai: Susanna Phillips, Eric‘as Owens‘as, Tamara Mumford.