N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'16: Tristanas ir Izolda
Opera'16: Tristan und Isolde (2016)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2016-10-08
Trukmė: 5h 13 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Tristanas ir Izolda (Tristan und Isolde) – Richardas Vagneris (Richard Wagner)

Tristano ir Izoldos pažintis yra paženklinta mirties nuo pat pirmojo susitikimo. Merginą norinčio vesti savo dėdės – karaliaus Marko – įsakymu Tristanas nužudo airių princesės Izoldos sužadėtinį Moroldą. Kovoje sužeistas Tristanas apgaule įsiprašo pas Izoldą į rūmus, kur mergina jį išgydo, pasitelkdama šimtmečiais savo keltiškos giminės kauptas liaudies m edicinos žinias. Sužinojusi tiesą apie Tristaną, jo laive pakeliui pas karalių Izolda bando išgauti iš Tristano atgailos ir atsiprašymo žodžius, tačiau taip nenutikus, įniršta ir liepia savo tarnaitei Brangenai pagaminti mirties gėrimą, kuriuo ji nunuodytų vaikiną ir užbaigtų savo pačios kančias. Brangena nepaklauso savo ponios ir vietoje mirties gėrimo pagamina meilės eliksyrą. Nors ir puikiai žinodamas merginos neapykantą jam, paėmęs iš Izoldos rankų taurę Tristanas nedvejoja nė sekundės. Izolda taip pat priglaudžia prie lūpų gėrimą ir jau po kelių akimirkų jaunuolių širdys suliepsnoja didžiule meile vienas kitam.

Nors Izolda pažadėta karaliui Markui, abipusė jos ir Tristano aistra yra pernelyg didelė, kad būtų numalšinta. Jaunuoliai paslapčia susitikinėja, tačiau abu jaučia kaltę prieš karalių. Brangena įspėja savo ponią, kad Tristaną nuolat seka įtarios riterio Meloto akys. Tarnaitės nuojauta išsipildo: karaliui sugrįžus iš medžioklės, Melotas išduoda Tristaną. Sukrėstas karalius papasakoja Izoldai, kad būtent Tristanas patarė jam vesti ir užsiminė apie Izoldą. Paklaustas, kodėl taip pasielgė, Tristanas nežino ką atsakyti, o proga pasinaudojęs Melotas jį sunkiai sužeidžia. Pargabentas į savo pilį, Tristanas žino, kad tik magiškos Izoldos žinios gali išgelbėti jam gyvybę, tačiau laikas ir jėgos greitai senka. Sekdami Izoldą, į Tristano pilį atvyksta ir karalius Markas su Melotu. Pilies gyventojai užsibarikaduoja, Izoldai bergždžiai stengiantis išgelbėti savo mylimąjį. Prieš pat užmerkdamas akis amžiams, Tristanas sužino, kad karalius jam atleido ir atvyko palaiminti įsimylėjėlių. Sugniuždyta mylimojo mirties, Izolda taip pat pasirenka raminantį amžinosios tamsos prieglobstį.

Dirigentas: Simon‘as Rattle; Atlikėjai: Nina Stemme, Stuart'as Skelton'as, René Pape, Jekaterina Gubanova, Jevgenijus Nikitinas.