N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
1944
1944 (2015)
Žanras: Drama, karinis
Sukurta: Estija, Suomija
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Kino teatruose nuo: 2015-05-22
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Kiekvieną Europos tautą Antrojo pasaulinio karo tankų vikšrai mindė savaip žiauriai. Estijai teko ne tik išmėginimas karo siaubu ir ugnimi. Tūkstančiai estų vyrų buvo priversti kovoti priešiškose kariuomenėse ir susigrumti su savo tautiečiais.

Karinė drama „1944“ – tai gilių išgyvenimų, sukrečiančių patirčių, baimės ir skausmo kupina jaunų žmonių istorija. Už nacistinę Vokietiją kovojantis Karlas ir Raudonosios armijos seržantas Jurijus priešiškose stovyklose atsidūrė verčiami aplinkybių. Lemiamas mūšis supina dviejų jaunuolių likimus.

Jurijus ryžtasi nugabenti paskutinį Karlo laišką artimiesiems, tačiau sutikęs buvusio priešo sesers žvilgsnį karys neišdrįsta prisipažinti esąs jos brolio žudikas. Meilė užrakina Jurijaus lūpas, bet pažadina norą priešintis despotiško žiaurumo nebeslepiantiems ir rožine Stalino Saule įtikėjusiems tautiečiams. Už šį nepaklusnumą jam teks sumokėti brangiausią kainą.

Antrojo pasaulinio karo metu 55 tūkstančiai estų buvo mobilizuoti Raudonosios armijos, o ne mažiau nei 72 tūkstančiai karių pateko į Trečiojo Reicho karines pajėgas. Svetimame kare šie vyrai buvo priversti kovoti vienas prieš kitą, nors nei Sovietų Sąjungos, nei nacistinės Vokietijos pergalė Estijos valstybei nereiškė nieko gero.

Bene pirmą kartą Estijos kino kūrėjai ėmėsi įgyvendinti sudėtingą ir brangų karinio filmo projektą. Estijoje filmas pateko į visų laikų žiūrimiausių filmų penketuką ir vertinamas kaip vienas sėkmingiausių nacionalinių kino projektų. „1944“ nesiūlo ieškoti teisiųjų, o kviečia išgyventi greta mūsų vykusią sudėtingą karo dramą bei įsijausti į tikroviškas mūšių scenas, kurios prieš septyniasdešimt metų vyko ir mūsų šalyje.

Režisierius: Elmo Nüganen

Vaidina: Marko Leht, Kristjan Üksküla, Maiken Schmidt, Kaspar Velberg, Mait Malmsten ir kiti.