N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Šventieji motorai
Holy Motors (2012)
Žanras: Drama
Sukurta: Prancūzija, Vokietija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2014-11-01
Trukmė: 1h 55 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.



Lapkričio 1 d., „Kino pavasaris“ kviečia į pirmąjį 20-ojo festivalio renginį. Drauge su filmu „Šventieji motorai“ ir jo režisieriumi Leos Carax bus pristatyta jam skirta festivalio retrospektyva. Kultinis prancūzų filmų kūrėjas Leos Carax yra vienas pirmųjų „Kino pavasario“ užsienio svečių. Čia jis lankėsi 1996 m., kuomet buvo rodomas jo filmas „Naujojo tilto meilužiai“ (Les Amants du Pont-Neuf, 1991).

Filmo aprašymas:

Mes stebime poną Oskarą nuo aušros iki sutemų, sekame jo kelionę nuo taikinio prie taikinio, iš vieno gyvenimo – į kitus. Jis senis, jaunuolis, samdomas žudikas, pramonės vadovas, elgeta, monstras, šeimos vyras... Atrodytų, Oskaras stačia galva neria vis į naują vaidmenį. Tačiau kur kameros, komanda, režisierius? Ponas Oskaras vienas, jį lydi tik žavi blondinė, vežiojanti jį po Paryžių. Oskaras išseko žudydamas priešus, kurie nėra jo priešai, bučiuodamas svetimas žmonas ir glausdamas ne savo vaikus. Kur tikrieji jo namai, kada ilsėtis? Kur yra tikrasis jo gyvenimas?



„Šventieji motorai“ yra mano nesugebėjimo užbaigti keleto ankstesnių projektų rezultatas. Filme nėra pradinės idėjos ar intencijos, greičiau keletas įvaizdžių ir jausmų, kuriuos sumetu krūvon. Vienas iš tokių įvaizdžių – tie naujieji prieš keletą metų pasirodę ilgi limuzinai. Jie kažkaip susilieja su mūsų laiku. Gražiai atrodo iš išorės, bet įsėdus pasidaro liūdna, tarsi viešnamyje. Šie limuzinai ir suformavo filmo šerdį, galima sakyti, jie yra filmo „motorai“. Tarsi ilgi laivai, plukdantys žmones į jų galutinį tikslą“, – sako režisierius Leos Carax.

Šį filmą Leos Carax skyrė savo mirusiai žmonai – aktorei Jekaterinai Golubevai. Jos prototipą filme vaidina spalio 31 d. Lietuvoje koncertuosianti dainininkė Kylie Minogue.

Filmas „Šventieji motorai“ dalyvavo Kanų kino festivalio konkursinėje programoje ir buvo įvertintas kino kritikų, nominuotas Kanų „Auksinei palmės šakelei“, devyniems „Cezariams“, apdovanotas ir rodytas daugelyje kino festivalių, o kai kurių kino kritikų vertinamas kaip geriausias 2012 m. ar net pastarojo penkmečio filmų.

Po filmo – pokalbis su režisieriumi.

Režisierius: Leos Carax

Scenarijus: Leos Carax

Operatoriai: Yves Cape, Caroline Champetier

Vaidina: Denis Lavant, Édith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue

Apie režisierių:

Leos Carax gimė 1960 m. Prancūzijoje. Būdamas vos 20-ies tapo vienu iš kino žurnalo „Cahiers du cinéma“ redaktorių. 1984 m. sukūrė pirmąjį ilgametražį filmą „Vaikinas sutinka merginą“. Antrasis jo filmas „Blogas kraujas“ buvo apdovanotas Berlyno kino festivalyje už inovacijas. Po filmo „Pont Neuf meilužiai“ (1991 m.), dabar laikomo kultiniu, režisierius nutilo aštuoneriems metams. 1999-ųjų kontroversišką filmą „Pola X“ lydėjo 13 metų tylos. 2012 m. režisierius griausmingai sugrįžo su filmu „Šventieji motorai“.