N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
1971-ieji
71 (2014)
Žanras: Veiksmo, drama, karinis
Sukurta: Didžioji Britanija
Platintojas: Theatrical Film Distribution, UAB
Kino teatruose nuo: 2014-11-21
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.



Kariniai konfliktai – tai šachmatai, kai kažkas dėlioja figūrėles, lentoje verda aistros, o pėstininkai aukojami be jokio gailesčio... Istorinėje veiksmo dramoje „1971-ieji“ atskleidžiami juodžiausi Airijos dienų puslapiai. Pagal tikrus įvykius sukurtas filmas pasakoja apie jauną britų karį, atsidurusį karo zona tapusiame Belfasto mieste.

Garis Hookas (akt. Jack O‘Connell) – armijos naujokas. Vaikinas užaugo vaikų namuose, kur iki šiol gyvena ir jaunesnysis jo brolis. Tvirto pagrindo po kojomis neturinčiam jaunuoliui į galvą šauna mintis, kad armija yra ta vieta, kur jis galėtų pradėti savarankišką gyvenimą. Tačiau jis nė pagalvoti negalėjo, kad viena pirmųjų jo užduočių bus vykti į pilietinio konflikto zona tapusį Belfastą. Ramaus miesto gatves katalikų ir protestantų riaušės pavertė karo zona. Žmonės suirzę ir įbauginti, o valdžią atstovaujantys kariai – didžiausi jų priešai.

Eilinių riaušių metu Garis ir jo draugas atsilieka nuo būrio ir lieka vieni priešiškai nusiteikusio miesto gatvėse. Netrukus sukilėliai bendražygį nušauna, o Garis tik per plauką pabėga. Jis balškosi pavojingo miesto skersgatviuose, o kiekvienas sutiktasis pasiryžęs padaryti jam galą. Tuo tarpu armijos valdžia, užuot gelbėjusi savo karį, pradeda svarstyti, kaip Garį paveiks laikas praleistas tarp sukilėlių? O jei jie pervilios jį į savo gretas?

Filmo režisierius Yann Demange – patyręs televizijos režisierius. Didžiajame kine debiutiniu jo filmu tapusi juosta „1971-ieji“ garsiai pareiškė – į kino Olimpą ką tik įžengė naujas talentas. Šis filmas sulaukė daugybės kino kritikų liaupsių, o kino festivaliuose nuo žiūrovų gausos lūžo salės. Atskyrų pagyrų nusipelnė ir pagrindinio vaidmens atlikėjas – Jackas O‘Connellis. Sparčiai kylanti kino žvaigždė itin įtaigiai įkūnijo sutrikusį ir pėstininku valdžios rankose tapusį jauną kareivį.

Režisierius: Yann Demange

Vaidina: Jack O'Connell, Sam Reid, Sean Harris, Paul Anderson, Charlie Murphy