N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Lošėjas
Gambler, The (2014)
Žanras: Drama, trileris
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Garsų Pasaulio Įrašai UAB
Kino teatruose nuo: 2014-09-26
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.



Pasauliui pristatytas San Sebastiano filmų festivalyje, vėliau apkeliavęs kelias dešimtis šalių, „Lošėjas“ grįžta namo. Net penkiomis „Sidabrinėmis gervėmis“ apdovanotas ir geriausiu pripažintas filmas rugsėjo 26 dieną pagaliau pasieks visus Lietuvos kino ekranus.

Įtaigus, dinamiškas ir provokuojantis „Lošėjas“ nusitaiko į ribinėse situacijose esančius žmones, kurie yra žymiai arčiau mūsų nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nusivylę ir nebeturintys ko prarasti filmo personažai ilgainiui atsiduria tiesiog per arti mirties ir padaro ją pasipelnymo įrankiu. Iš mirties galima lošti. Kaip? Apie tai pasakoja filmo siužetas.

Vincentas yra geriausias greitosios pagalbos stoties darbuotojas, kurio aistra – įvairiausi azartiniai lošimai. Persekiojamas skolininkų, jis priverstas imtis ko nors radikalaus, kad grąžintų nuolat pralošiamus pinigus. Vincentui gimsta idėja sukurti su jo profesija susijusį nelegalų žaidimą. Iš pradžių makabriškas užsiėmimas sudomina tik greitosios pagalbos darbuotojus, bet netrukus ima sparčiai plėstis. Kolegos medikai tampa lošimo agentais, o Vincentas – bankininku. Finansiniai reikalai vis gerėja, bet žaidimui pasipriešina gydytoja Ieva, su kuria Vincentą sieja ką tik užsimezgęs aistringas ryšys. Netrukus jis bus priverstas lemtingai pasirinkti – žaidimas ar meilė.

„Lošėjo“ režisierius Ignas Jonynas kartu su filosofu Kristupu Saboliumi sukūrė įtikinamą, intensyvų ir supurtantį scenarijų. Kino kūrėjai parodė, kad filmas, narpliojantis sudėtingą moralinį žmogaus pasirinkimą, gali būti įtraukiantis ir nepaleisti iki paskutinio kadro.

Mėgstantiems plaukti paviršiumi pakaks įtampos, greitai besirutuliojančio veiksmo, ironijos, puikaus garso takelio ir įtaigios vaidybos, kurie filme supinti su dramatiška meilės istorija. Nardančius giliau „Lošėjas“ paliks po daugiasluoksne metaforų antklode ir dar ilgą laiką išgirdus greitosios pagalbos sirenas privers prisiminti, kad jos signalizuoja kiekvienam iš mūsų.

Režisierius: Ignas Jonynas

Scenarijus: Kristupas Sabolius, Ignas Jonynas

Vaidina: Vytautas Kaniušonis („Aurora“, „Kai Apkabinsiu Tave“), Oona Mekas („Richard's Wedding“, „The Future“), Romuald Lavrynovič, Valerijus Jevsejevas („Knygnešys“, „Kolekcionierė“, „Redirected / Už Lietuvą!“), Lukas Keršys, Jonas Vaitkus („Perpetuum Mobile“), Artūras Šablauskas, Simonas Lindešis ir kiti.