Nenurodyta
Opera'14: Jolanta/Hercogo Mėlynbarzdžio pilis
Opera'14: Iolanta/Bluebeard‘s Castle (2015)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2015-02-14
Trukmė: 3h 39 min
Cenzas: Nenurodyta



Piotro Čaikovskio „Jolanta“ yra paskutinioji kompozitoriaus sukurta opera iš aštuonių (nors iš viso P. Čaikovskis sukūrė dešimt operų, dvi iš jų neišliko). XV-ojo amžiaus pietų Prancūzijoje, paslaptingame sode gyvena nuostabaus grožio akla mergina Jolanta. Apsupta tarnų rūpesčio, Jolanta nežino, kad tai, ko jai trūksta, yra regėjimas – niekas su ja apie tai nėra kalbėjęs. Dar vienas dalykas, laikomas paslaptyje – kad Jolanta yra princesė. O sodas, kuriame ji gyvena – karaliaus rūmų dalis. Paslaptingas žynys iš Rytų pasiūlo karaliui vaistus, kurie išgydys princesę, tačiau tam, kad jie suveiktų, Jolanta privalo žinoti apie savo aklumą – privalo suprasti savo negalią. Po ilgų apmąstymų karalius atsisako, bijodamas, kad vaistai gali nesuveikti, o tuomet Jolanta, jau žinodama savo ligą, niekuomet nebebus laiminga. Visą tiesą apie jos aklumą merginai atskleidžia netyčia į slaptąjį sodą užklydęs jaunuolis Vodemonas. Nebelikus priežasties slėpti tiesą nuo Jolantos, karalius sutinka su gydytojo pasiūlymu. Vaistai suveikia ir mergina praregi.

Vienintelė vengrų kompozitoriaus Belos Bartoko opera „Hercogo Mėlynbarzdžio pilis“ sukurta pagal Šarlio Pero pasaką „Mėlynbarzdis“. Joje tėra du veikėjai: hercogas ir jauna jo žmona Judita, atvykstantys į Mėlynbarzdžio pilį. Vyras prašo tiesiog jį mylėti ir jokiu būdu neprašyti atrakinti septynių paslaptingų pilies kambarių. Iš pradžių Judita sutinka, tačiau vėliau smalsumas nugali. Apgailestaudamas Mėlynbarzdis įteikia žmonai raktus. Pirmajame kambaryje Judita pamato kankinimo įrankius su kraujo dėmėmis. Už antrųjų durų ji išvysta ginklų sandėlį, už trečiųjų – pasakiškus turtus. Ketvirtajame kambaryje ją pasitinka nuostabaus grožio sodas, o pro penktojo kambario langą mergina išvysta milžinišką Mėlynbarzdžio karalystę. Nepaisydama hercogo maldavimų nebeiti į likusius kambarius, Judita atrakina šeštąsias duris, už kurių randa iš žmogaus (ar žmonių) ašarų supiltą ežerą. Septintajame kambaryje gyvena trys ankstesnės Mėlynbarzdžio žmonos, taip pat nesuvaldę savo smalsumo. Prie jų prisijungia ir Judita. Opera baigiasi pilyje užsidarant visiems langams ir Mėlynbarzdžiui – vėl vienišam – paskęstant tamsoje.

Kompozitorius: Pyotr Ilyich Tchaikovsky (Jolanta), Béla Bartók (Hercogo Mėlynbarzdžio pilis )

Dirigentas: Valerij Gergijev

Atlikėjai: „Jolanta“ - Anna Netrebko, Piotr Beczala, Aleksej Markov, Elchin Azizov, Aleksej Tanovickij; „Hercogo Mėlynbarzdžio pilis“ - Nadja Michael, Michail Petrenko