Nenurodyta
Opera'14: Sevilijos kirpėjas
Opera'14: Il Barbiere di Siviglia (2014)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2014-11-22
Trukmė: 3h 25 min
Cenzas: Nenurodyta



Senyvas gydytojas Bartolas įsimylėjęs savo augintinę Roziną ir rengiasi ją vesti. Tačiau stropiai saugomą merginą įsižiūri ir grafas Almaviva. Keli bandymai atsidurti akis į akį su gražiąja Rozina baigiasi nesėkme – Bartolas sugriauna visus grafo planus. Almaviva nusprendžia pagalbos paprašyti savo bičiulio Figaro. Padauža kirpėjas, ilgai nemąstęs, pataria grafui persirengti kareiviu ir įsiprašyti pas Bartolą nakvynės. Deja, ir šis planas sugriūva: akylasis Bartolas pastebi „girto“ kareivio bandymą perduoti raštelį Rozinai ir iššvilpina persirengėlį grafą iš savo namų. Supratęs, kad Rozinos amžinai nenusaugos, Bartolas išsikviečia notarą, kad juos kuo greičiau sutuoktų. Tačiau bijodamas, kad Rozina nebūtų pagrobta, pats išskuba ieškoti sargybos. Tuo momentu pasinaudoja Figaro, su grafu užgriuvęs į Bartolo namus. Į kvietimą suskubusiam atsiliepti ir į Bartolo namus atvykusiam notarui Figaro pareiškia, kad sutuokti reikia Roziną ir grafą Almavivą. Nieko blogo neįtardamas, notaras teisiškai įtvirtina tuoktuvių faktą. Su sargyba grįžęs Bartolas suvokia, kad grįžo truputį per vėlai.

Į neviltį puolęs Bartolas prisipažįsta, kad be meilės Rozinai, vedybos jį viliojo ir merginos turtais, kurie galėjo padėti jam susitvarkyti pašlijusią finansinę padėtį. Naujai iškeptas laimingas vyras grafas Almaviva kilniaširdiškai sutinka Rozinos globėjui dovanoti merginos kraitį. Netikėta finansinė injekcija visiškai pataiso Bartolo nuotaiką ir jis palaimina laimingus jaunavedžius.

Jei V. A. Mocartas operą „Figaro vedybos“ parašė per mėnesį, tai Džoakinas Rosinis savąją operą pagal vieną iš trijų Pjero Bomaršė pjesių apie Figaro sukūrė per dar trumpesnį laikotarpį – vos per 20 dienų. Visuotinai pripažįstama, kad „Sevilijos kirpėjas“ yra geriausia Dž. Rosinio opera buffa bei viena geriausių šio žanro operų apskritai. „Sevilijos kirpėjo“ premjera su didžiuliu pasisekimu įvyko 1816 m. vasario mėnesį Italijos sostinėje ir nuo pat tų dienų opera išlieka viena mėgstamiausių komedijų visose pasaulio operos scenose.

Kompozitorius: Gioachino Rossini

Dirigentas: Michele Mariottis

Atlikėjai: Isabel Leonard, Christopher Maltman, Lawrence Brownlee, Maurizio Muraro, Paata Burčuladze