Nenurodyta
Opera'14: Figaro vedybos
Opera'14: Le Nozze di Figaro (2014)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2014-10-18
Trukmė: 3h 52 min
Cenzas: Nenurodyta



XVIII amžiaus Sevilija. Grafo Almavivos rūmuose du jo tarnai – Figaro ir Siuzana – rengiasi vedyboms. Vis tik labiau besižavintis šeimynine laime atrodo Figaro. Tuo tarpu jo sužadėtinė neaiškiai užsimena apie grafo jai rodomą dėmesį. Įsiutęs Figaro nusprendžia pamokyti savo darbdavį. Tačiau gašlokas ir pavydus grafas nusprendžia smogti pirmas. Tikėdamasis visiškai palenkti Siuzaną į savo pusę, jis liepia atidėti jaunuolių vestuves, „kad joms būtų geriau pasirengta“.

Prabangiose rūmų menėse liūdi vyro neištikimybės kamuojama grafienė. Savo bėdomis ji dalijasi su Siuzana. Jautrios širdies mergina nusprendžia padėti savo poniai. Su Figaro pagalba trijulė nusprendžia „pakišti“ grafui Siuzaną, kuri iš tikrųjų būtų persirengęs vaikinas – jaunas rūmų tarnas Kerubinas. Pastarasis, užsidegęs aistra grafienei, sutinka su bet kokiomis idėjomis, kad tik įsiteiktų savo jaunos ir aistringos meilės objektui. Ketveriukei planuojant apgaulės detales, į rūmus sugrįžta grafas. Neaiškūs rašteliai ir užuominos sukėlė grafo pavydą ir paskatino galvoti apie žmonos neištikimybę. Tikėdamasis jos spintoje surasti meilužį ar bent jau išdavystės įrodymų, Almaviva ten suranda ne ką kitą, o Siuzaną. Sutrikęs ir pasimetęs grafas bando atgailauti, tačiau iniciatyvą perėmusi grafienė jam taip lengvai nebeatleis.

Veiksmas grafo Almavivos rūmuose vis labiau įsibėgėja. Figaro turi išsisukinėti nuo suklastoto raštelio, kuriuo įsipareigoja vesti rūmų kambarių tvarkytoją Marceliną, vėliau paaiškėja, kad Marcelina iš tikrųjų yra jo motina, grafienė ragina Siuzaną kuo greičiau suvilioti grafą, kad būtų galima įrodyti jo neištikimybę, Kerubinas džiūsta nuo nelaimingos meilės, grafas siautėja, negalėdamas apsispręsti, ar labiau geidžia Siuzanos, ar pavydi žmonos, abi moterys (grafienė ir Siuzana) persirengia viena kitos rūbais ir viską dar labiau supainioja. Galų gale visas nesusipratimų kamuolys išrišamas gainga finaline scena, kur visi veikėjai išsiaiškina, kas yra kas, atsisako intrigų ir pašlovina meilės jėgą.

Komiška ir itin siautulinga V. A. Mocarto opera „Figaro vedybos“ (parašyta, beje, vos per mėnesį) yra viena iš dažniausiai statomų operų pasaulyje.

Kompozitorius: Wolfgang Amadeus Mozart

Dirigentas: James Levine

Atlikėjai: Marina Poplavskaja, Marlis Petersen, Isabel Leonard, Peteris Mattei, Ildar Abdrazakov