Nenurodyta
Opera'13: Eugenijus Oneginas
Opera'13: Eugene Onegin (2013)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2013-10-05
Trukmė: 4h 04 min
Cenzas: Nenurodyta

Aleksandro Puškino eiliuotas romanas „Eugenijus Oneginas“, parašytas XIX-ojo amžiaus trečiajame dešimtmetyje, tapo rusų literatūros klasika, o pagrindinis pasakojimo veikėjas – arogantiškas ir savanaudis cinikas Oneginas – tipažo etalonu ir daugybės rašytojų bei kitų menininkų įkvėpimo šaltiniu. Piotras Čaikovskis kūrinį į operos sceną perkėlė praėjus maždaug 50-čiai metų nuo romano išleidimo. „Eugenijaus Onegino“ premjera Maskvoje įvyko 1879-aisiais. Tiesa, opera neatpasakoja viso kūrinio: joje vaizduojami tik esminiai Onegino gyvenimo momentai.

Istorija išties pernelyg gerai žinoma – ne tik iš literatūros, bet ir iš tikro gyvenimo: ciniškas ir savanaudis dendis atstumia jį įsimylėjusią naivią provincijos merginą, o po kelių ar keliolikos metų, supratęs savo praradimą, bando ją susigrąžinti. Tačiau gyvenimo užgrūdinta išdidi moteris tuomet jau atstumia jį. Paprastą ir netgi banaloką istoriją tiek A. Puškinas, tiek P. Čaikovskis sugebėjo paversti jaudinančiu lyriniu pasakojimu. Kompozitorius, beje, savo kūriniui netgi davė paantraštę: „lyrinės scenos“.

Naujojo sezono Metropoliteno premjeroje pagrindines partijas dainuos Rusijos ir Lenkijos atlikėjai. Lenkai – baritonas Mariuszas Kwiecienis ir tenoras Piotras Beczala – įkūnys atitinkamai Eugenijų Oneginą ir Olgos sužadėtinį Lenskį. Kitos pagrindinės partijos patikėtos Rusijos artistams: sopranui Anai Netrebko (Tatjana Larina), mecosopranui Oksanai Volkovai (Tatjanos sesuo Olga) ir bosui Aleksejui Tanovickiui (Tatjanos vyras kunigaikštis Greminas).

Kompozitorius: Piotras Čaikovskis

Dirigentas: Aleksandras Vedemikovas

Atlikėjai: Ana Netrebko, Elena Maksimova, Rolandas Villazonas, Peteris Matteias, Štefanas Kocanas