Geležinė ledi
Iron Lady (2011)
Žanras: Drama, biografinis
Sukurta: Didžioji Britanija
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2012-02-03
Trukmė: 1h 45 min
Cenzas: zzz_N/A

Spalvingo ir romantiško miuziklo "Mamma Mia!" autorė ir režisierė Phyllida Lloyd antrajame savo filme ji apžvelgia tris reikšmingas dienas iš Margaret Thatcher gyvenimo. Iš kontrolės slystantys įvykiai suteikia gerą progą sugrįžti į praeitį ir prisiminti įspūdingos karjeros momentus bei didžiausius sunkumus valstybės vadovės kėdėje.

XXI-ojo amžiaus Londonas. Pagyvenusi vieniša moteris išeina į parduotuvę nusipirkti pieno. Šiandien aštuntąjį dešimtmetį skaičiuojanti moteris jaučiasi niekam nereikalinga. Jai sudėtinga prisitaikyti prie kardinaliai pasikeitusių laikų ir susitaikyti su senatve, kuri ypač pasireiškia atminties praradimais. Kadaise ji buvo įtakingiausia XX amžiaus moterimi ir ilgiausiai žmonių pasitikėjimą išlaikiusia Jungtinės Karalystės ministre pirmininke, bet dabar Margaret Thatcher (aktorė Meryl Streep, "Velnias dėvi Prada", "Valandos", "Mamma Mia!", "Julie ir Julia", "Tai... sudėtinga", "Abejonė") yra priklausoma nuo nuolat namuose Česterio aikštėje apsilankančios rūpestingos dukters Carol (aktorė Olivia Colman, "Tiranozauras", "Kietas faras").

Paveikta progresuojančio atminties sutrikimo ligos ir haliucinacijų Margaret įsivaizduoja fantazijų gyvenimą kartu su mylimuoju vyru Denisu (aktorius Jimas Broadbentas, "Iris", "Niujorko gaujos", "Dar vieneri metai", "Kietas faras", ), kuris iš tiesų jau yra miręs. Asmeninės asistentės paraginta iškraustyti sutuoktinio daiktus iš spintos, ji staiga prisimena savo jaunystę karo laikais, kai Margaret Roberts (aktorė Alexandra Roach) pradėjo mokytis Oksforde ir pirmą kartą susitiko jauną verslininką Denisą Thatcherį (aktorius Harry Lloydas, režisierė sūnus). Po pirmojo pralaimėjimo svarbiuose rinkimuose jaunuolis pasinaudoja idealia proga pasipiršti.

Nuo 1959 metų Margaret įgyja partijos kolegų vyrų pasitikėjimą ir vis kyla karjeros laiptais link aukštesnio posto, kol tampa užtikrinta lydere ir 1979 metais išrenkama Jungtinės Karalystės ministre pirmininke.

Šalies vadovei tenka spręsti piliečių neramumus, slopinti angliakasių streiką, kovoti prieš IRA teroristų bombardavimus, inicijuoti karą Falklando saloje Argentinoje, lopyti ekonomikos politikos spragas nepopuliariais ir negailestingais metodais, kurie tik didino ne darbo statistiką.

Banguojantis populiarumas ir autokratinis valdymas neišgąsdino balso teisę turinčių piliečių. Jie rinko Margaret Thatcher ministre pirmininke trims kadencijoms, kol politikės reitingai partijoje sparčiai tirpo.

Dabar jai beliko blėstantys gyvenimo prisiminimai, netikslios jų interpretacijos ir vyras-vaiduoklis, kuriam labai norisi išeiti.

Įvertinkite neeilinės ir prieštaringai vertintos moters Margaret Thatcher portretą nuo vasario 3 d. Berlyno kino festivalio ne konkursinei programai atrinktame biografiniame filme.

Režisierius: Phyllida Lloyd

Scenarijaus autorius: Abi Morgan

Muzika: Thomas Newman

Vaidina: Meryl Streep, Jim Broadhent, Richard E. Grant ir kt.