Purvini žaidimai
Ides Of March (2011)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2012-01-20
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: zzz_N/A

Per kiekvienus rinkimus bet kurioje pasaulio šalyje eilinių valstybės piliečių dėmesį patraukia tas pats cirkas. Reikšmingo posto valdžioje užsigeidę arba sugrįžti prie auksinio lovio trokštantys politikai skalbia vienas kitą viešoje pirtelėje. Dėl pergalės jie pamiršta apie sąžinę ir savigarbą, o brangius balsus žvejoja pažadais, išsigalvojimais, akivaizdžiu melu, dirbtinomis šypsenomis ir gražiomis svajonėmis, kurios niekuomet neišsipildys.

Juodosios technologijos, bjaurūs poelgiai, šaltakraujiškos išdavystės, akiplėšiškas šmeižtas, įžeidimai, praeities nuodėmių prikėlimas, provokuojantys klausimai, liaupsinančios pagyros ir apgaulingo įvaizdžio kūrimas. Tai yra neatsiejami tūzai rinkimų kortų kaladėje.

Gudrusis ir charizmatiškas George'as Clooney pakėlė uždangą ir atskleidė dažniausiai mums nematomus purvinus žaidimus, kuriuos lošia savus kandidatus stumiantys politikos asai. 2011 m. Venecijos kino festivalio atidarymo ceremonijos filmas piešia amerikietiškų rinkimų paveikslą, kai ciniškus ir negarbingus ginklus dėl valdžios suremia vienos partijos (šiuo konkrečiu atveju - Demokratų) nariai. Liberalių pažiūrų Pensilvanijos gubernatorius Maikas Morisas (aktorius George'as Clooney) dėl trokštamiausios kėdės Baltuosiuose rūmuose yra pasiryžęs padaryti bet ką, kad apjuodintų, sutryptų ir sunaikintų ambicingąjį oponentą.

Rinkimų strategiją jam organizuojantis patyręs politinės vadybos ekspertas Polas Zara (aktorius Philipas Seymouras Hoffmanas) pakviečia dirbti atstovu spaudai perspektyvų žurnalistą Stefeną Majersą (aktorius Ryanas Goslingas). Jaunajam idealistui suformuluojama sudėtinga užduotis - sukurti tobulą būsimo JAV Prezidento portretą ir bet kokiomis įmanomomis priemonėmis laimėti rinkimus. Stefenas niekuomet nedalyvavo politikų žaidimuose ir neįsivaizdavo, kokioje purvo pelkėje jie kasdien klimpsta.

Elementarios etikos principus pamiršusio pagrindinio priešininko kampaniją strateguojantis Tomas Dafis (aktorius Paulas Giamatti) nenusileidžia ciniškais poelgiais, gandų skleidimu, sąmokslo teorijų kūrimu ir juodosiomis technologijomis. Prieš pat lemtingąją dieną eiliniams piliečiams nematomuose užkulisuose vyksta aštrios derybos, nes abi stovyklos siekia abejojančio Senatoriaus Tomsono (aktorius Jeffrey Rushas) palaikymo.

Savo ruožtu sąžiningas ir doras Stefenas niekaip negali įprasti, kad šioje dvikovoje privaloma meluoti, apsimetinėti ir juodinti konkurentą. Jis tikėjo Maiko Moriso išsakytomis tiesomis ir viltingais pažadais apie vienybę, bet dabar pamatė kitokį mėgstamo politiko ir galbūt būsimo JAV Prezidento veidą. Stefeno akiratis dar labiau prasiplečia, kai rinkimų karštligėje jis užmezga romantiškos aistros santykius su partijoje dirbančia savanore (aktorė Evan Rachel Wood). Daug žinanti įtakingo politiko dukra lyg netyčia išduoda bjaurią paslaptį, kuri priverčia Stefeną stipresnėms abejonėms. Jis labiausiai nenori susitepti savo reputacijos bręstančiu skandalu. Bet ar dabar jis spės iššokti iš skęstančio laivo?

Režisierius: George Clooney

Scenarijaus autorius: George Clooney, Grant Heslov

Vaidina: Ryan Gosling, George Clooney, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei, Jeffrey Wright, Evan Rachel Wood ir kt.