KKKK: Šokėja tamsoje
KKKK: Dancer In The Dark (2000)
Žanras: Drama, muzikinis
Sukurta: Danija, Vokietija
Platintojas: Kitokio kino klubas
Kino teatruose nuo: 2011-12-20
Trukmė: 0h 01 min
Cenzas: zzz_N/A

Jauna imigrantė Selma (aktorė ir dainininkė Björk) gyvena ir dirba Amerikoje. Moterį slegia liūdna neišvengiamybė – dėl retos akių ligos ji po truputį praranda regėjimą. Jeigu vieniša mama nespės sutaupyti pakankamai pinigų operacijai, jos sūnelį ištiks toks pats likimas.

Selma nepasiduoda. Kai reikalai tampa nepakeliamai sunkūs, moteris prisimena didžiausią savo aistrą – muziką. Ji matė visus klasikinius Holivudo miuziklus, ji gali pakartoti kiekvieną gražiausią eilutę, ji gali sušokti kiekvieną nuostabiausią šokį… Populiaraus miuziklo fragmentas, daina bei šokis pakyla iš savo išgrynintos erdvės ir nusileidžia moters išmonėje. Melodija, tonas, garsas ar instrumentas, kurį Selma kažkada išgirdo kine, dabar įgauna tikro gyvenimo atspalvį. Nuostabų garsą gali išgauti skardinis puodelis, plastišką judesį – kalvio plaktukas…

Muzikos garsai – gyvenimo triukšme. Auksas – kasdienybės purve. Selma aistringai džiaugiasi kiekviena savo kasdienybės smulkmena. Mažais ir simpatingais dalykais, kurių kiti net nepastebi. Ji tiesiog įsimylėjusi gyvenimą!

"Šokėja tamsoje” – dainininkės Björk, sukūrusios ir įspūdingą garso takelį, pripažintas aktorinis debiutas. Šis filmas laikomas paskutiniąja Lars'o von Trier'o vadinamos moteriškosios trilogijos (buvo “Prieš bangas” su Emily Watson ir “Idiotai” su Bodil Jorgensen) dalimi. Pagal vaikystėje šimtus kartų skaitytą pasaką, garsusis danų režisierius trilogiją pavadino “Aukso širdimi”. Pasak Lars'o von Trier'o, trijų filmų esmė – atskleisti moters sugebėjimą besąlygiškai aukotis dėl mylimų žmonių, kad ir kokia būtų tos aukos kaina.

2000-ųjų metų tarptautiniame Kanų festivalyje filmas apdovanotas "Auksine palmės šakele", o Björk įteiktas geriausios aktorės prizas. Juostoje taip pat išvysime ir legendinę prancūzų aktorę Catherine Deneuve.

Režisavo: Lars von Trier

Vaidina: Bjork, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey ir kt.