Havras
Le Havre (2011)
Žanras: Komedija, drama
Sukurta: Suomija, Prancūzija, Vokietija
Platintojas: Ma No Films
Kino teatruose nuo: 2011-11-18
Trukmė: 1h 43 min
Cenzas: zzz_N/A

Pagrindinis herojus Marselis Marksas, anksčiau gyvenęs bohemišką rašytojo gyvenimą, nesugebėjo išgyventi iš kūrybos, todėl, atsisakęs literatūrinių ambicijų, persikelia gyventi į uostamiestį. Nuo šiol vyras gyvena įprastą gyvenimą, kuriame svarbiausi dalykai – žmona Arletė, dažnai lankomas baras ir ne itin pelninga batų valytojo profesija. Tačiau staiga Arletė sunkiai suserga ir atsigula į ligoninę. Įprastinis Marselio gyvenimas pasikeičia: savo kelyje jis sutinka vargingą nelegalų imigrantą iš Afrikos, kuriam reikalinga Marselio pagalba.

Nepaisant grėsmės abiems būti ištremtiems iš Prancūzijos, kuklaus batų blizgintojo ir pabėgėlių vaiko draugystė greta instinktyvaus kaimynų solidarumo kovoje prieš absurdišką ir represyvią teisminę sistemą bei egoizmo nepažįstančio visuomenės „marginalų“ kilnumo, nejučia įtraukia žiūrovą į visai naują, optimizmu trykštantį pasaulį. Nepaisant to, filme dominuoja skaudžios šiandieninės visuomenės aktualijos – sociopolitinės emigracijos ir rasistinės integracijos temos.

„Havras“ – šedevras, meistriškas darbas, pasakojantis apie mažo uostamiesčio gyvenimo peripetijas. Garsusis suomių režisierius Aki Kaurismäki šį prancūzakalbį filmą laiko pirmąja trilogijos apie uostamiesčius dalimi. Kitus du filmus režisierius ketina statyti Ispanijos bei Vokietijos uostamiesčiuose ir žada, kad juose taip pat bus kalbama vietinėmis kalbomis.

Režisierius, prodiuseris ir scenarijaus autorius: Aki Kaurismäki („Rūpinkis savo skara, Tatjana“ , „Aš pasisamdžiau žudiką“ , „Žmogus be praeities“ , „Plaukiantys debesys“)

Vaidina: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin, Elina Salo, Evelyne Didi, Roberto Piazza, Laika.