SCAN: Submarinas
SCAN: Submarino (2010)
Žanras: Drama
Sukurta: Danija, Švedija
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2010-11-11
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: zzz_N/A

NAUJIENOS IŠ ŠIAURĖS

Nemanau, kad tai buvo mūsų kaltė.

Filmo pavadinimas – tai nuoroda į tam tikrą kankinimo metodą , vadinamąjį „submariną“, kai aukos galva panardinama į vandenį ir laikoma tol, kol žmogus beveik prigeria.

Nikas ir jo jaunesnysis brolis užaugo siaubingomis sąlygomis: skurdas, išnaudojimas ir alkoholikė mama. Dabar Nikui 33-eji ir jį ką tik paleido iš kalėjimo. Jis žino, ko nori: kuo daugiau treniruotis ir kuo daugiau gerti, kad galėtų pakelti šio pasaulio negandas. Jo jaunėlis brolis – narkomanas ir vienišas tėvas. Jam gyvenime rūpi tik du dalykai: kasdienė dozė ir šešiamečio sūnaus Martino gerovė. Būtent dėl to jis ir prekiauja narkotikais. Broliai gyvena savo gyvenimus, bet kartu tarsi ieško vienas kito žvarbioje Kopenhagoje. Juos jungia bendras geresnės ateities siekis. Kartais jų keliai susiduria, bet iš tiesų jie pirmą kartą susitinka tik kalėjime. Tik ar ne per vėlai...

„Tai filmas apie du brolius ir jų bandymus tvirtai atsistoti ant kojų, išsilaisvinti iš savo motinos ir visuomenės jiems primesto likimo“, – sako Thomasas Vinterbergas.

Apdovanojimai– Berlyno kino festivalis – dalyvavo konkursinėje programoje.

Režisierius Thomas Vinterberg

Scenarijus Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm, pagal Jonaso T. Bengtssono romaną / based on a novel by Jonas T. Bengtsson

Operatorė Charlotte Bruus Christensen

Montažas Valdís Óskarsdóttir, Andri Steinn

Muzika Kristian Eidnes Andersen

Vaidina Gustav Fischer Kjærulff, Sebastian Bull Sarning, Mads Broe, Jakob Cedergren

Thomasas Vinterbergas gimė 1969-aisiais Danijoje. Baigė Danijos kinematografijos mokyklą. Yra gavęs apie 18 įvairiausių apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose už trumpametražius filmus. Jo debiutinis ilgametražis filmas „Didvyriai“ pelnė apdovanojimus Madride ir Ruane. Thomasas Vinterbergas yra vienas iš garsiosios „Dogmos“ ideologų, būtent jis sukūrė pirmąjį judėjimo filmą „Šventė“. Ši juosta laimėjo specialųjį žiuri prizą Kanų kino festivalyje 1998-aisiais. 2005-aisiais metais režisierius pristatė įvairių kritikų nuomonių susilaukusią juostą „Brangioji Vendi“, kurią rodė ir „Scanorama“. „Submarinas“ – šeštasis režisieriaus ilgametražis vaidybinis filmas.

Originalo kalba –danų

Titrai – lietuvių, anglų