Labanakt ir sėkmės
Good Night, and Good Luck. (2005)
Žanras: Drama
Sukurta: Warner Independent Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-01-27
Trukmė: 1h 33 min
Cenzas: zzz_N/A

1950-ieji. Tarp Rusijos ir JAV – šaltasis karas, o abi valstybės skęsta propagandos ir dezinformacijos jūroje. Tokiu metu JAV politikos arenoje iškyla Viskonsino senatorius Džozefas Makartis. Jis garsiai kalba apie grėsmę, kurią Amerikai kelia komunistinio bloko valstybės. Politikas įžvelgia tendencingą „kenkimą amerikietiškiems laisvės idealams“ net beveik simbolinėje kairiosios pakraipos organizacijų veikloje.

Senatorius aršiai smerkia bet kokią politinę poziciją, nesutampančią su oficialia valstybės pozicija. Tačiau, ar tikrai tokia grėsminga „komunizmo šmėkla“, kokią ją bando pateikti Džozefas Makartis ?

CBS žurnalistas Edvardas Murou (akt. David Stratham) mano kitaip. Jis skeptiškai žiūri į pompastiškas senatoriaus Džozefo Makarčio kalbas. Edvardo kaip žurnalisto pareiga – išlikti objektyviam ir nešališkam. Jo aštrus ir kritiškas protas kužda, jog senatoriaus pasisakymai tendencingi, o pats Džozefas Makartis tiesiog naudojasi situacija ir spekuliuoja paprastų žmonių baimėmis.

Žurnalistas senatoriaus pareiškimuose įžvelgia visai kitokį pavojų, nei skambiomis kalbomis visus bando įbauginti nesąžiningas politikas. Prisidengdamas kova dėl prigimtinės žmogaus teisės į laisvę, politikas iš tiesų kėsinasi atimti ją iš milijonų paprastų amerikiečių. Bet kurį, nepritariantį jo išsakytai pozicijai, senatorius kaltina tėvynės išdavyste.

Tačiau Edvardo Murou negąsdina išdaviko etiketė. Jo profesinė etika reikalauja išsklaidyti propagandos debesį. Žurnalistas nesibaido būti nepopuliarus ir kalbėti – nors labai „neskanią“ – bet tik tiesą. Jis nebijo prieštarauti aršiam politikui ir atvirai vadina senatorių melagiu ir pasipūtusiu rėksniu.

Edvardas turi tvirtą užnugarį – jo poziciją palaiko visas CBS tinklas, net CBS bosas Viljamas Poli (akt. Frank Langella). Jis suteikia Edvardui visišką žodžio laisvę ir nevaržo jokiais „politinio korektiškumo“ apribojimais.

Ištikimiausias Edvardo bendražygis – prodiuseris Fredas Frendlis (akt. George Clooney) palaiko draugą net tuomet, kai pasigirsta Edvardo nešališkumu abejojantys balsai pačioje CBS. Fredas visada šalia – jis stebi laidų filmavimus, sėdėdamas taip arti, kad beveik gali draugiškai patapšnoti Edvardui per petį.

Norėdami demaskuoti nesąžiningą politiką, Edvardas ir Fredas meta Džozefui Makarčiui iššūkį – pakviečia jį akistaton su plačiąja auditorija. Visų laukia sunkus išbandymas. Kas iš eterio išeis nugalėtuoju, o kas nugalėtoju ?

Režisierius: George Clooney

Scenarijaus autorius: George Clooney, Grant Heslov

Vaidina: David Strathairn, Robert Downey Jr.,George Clooney ....