N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Venecijos pirklys
Merchant of Venice (2004)
Žanras: Drama
Sukurta: Sony Pictures Classics
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2005-09-30
Trukmė: 2h 18 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Jei esate perskaitę nors keletą Viljamo Šekspyro dramų, tikriausiai jau žinote,

kad visas triukšmas prasideda dėl meilės...

Basanjo (akt. Joseph Fiennes) – jaunas, impulsyvus ir romantiškas aristokratas. Kur romantiška jaunystė, ten ir meilė. Jaunojo aristokrato širdies dama - gražuolė Portija (akt. Lynn Collins) iš Belmonto. Mergina neabejinga savo gerbėjui, tačiau ne viskas taip paprasta...

Velionis Portijos tėvas testamentu paliko galvosūkį. Tik tas, kuriam pavyks jį išspręsti, galės vesti Portiją. Ir tai dar ne viskas - Basanjo kišenėse švilpauja vėjai. O tai visai netinkama rekomendacija kandidatui į jaunikius.

Jaunuoliui nelieka nieko kito, kaip kreiptis pagalbos į geriausią draugą Antonijo (akt. Jeremy Irons). Antonijo – vienas turtingiausių Venecijos pirklių. Jo verslas klesti ir jis sutinka padėti Basanjo. Tačiau visi pinigai investuoti į prekybą ir jis visai neturi grynųjų. Ką daryti? Antonijo suranda išeitį – kol sugrįš prekybiniai laivai, jis pasiskolins pinigų iš žydo Šailoko (akt. Al Pacino).

Šailokas sutinka paskolinti pinigų Antonijo su viena labai keista sąlyga – jei šis nesugrąžins skolos laiku, Šailokas išpjaus svarą Antonijo mėsos. Keistoka paskolos sutartis...

Bet Šailokas jaučiasi turįs teisę diktuoti sąlygas: Antonijo ne kartą buvo įžeidęs jį ir kitus paskolas teikiančius jo tautiečius. Šįkart Šailokas pasityčios iš nepraustaburnio krikščionio. Antonijo, visiškai neabejodamas tuo, kad grąžins skolą, sutinka su Šailoko sąlyga.

Atrodo, viskas baigsis gerai – mylimieji bus kartu, o skolos bus grąžintos, prekybiniams laivams parplaukus į Veneciją. Bet įnoringoji Fortūna reikalus sutvarko savaip... Basanjo pasiekia žinia, kad jo mylimoji priima ir kitus gerbėjus, norinčius įspėti tėvo paliktą galvosūkį. Jis bet kurią akimirką gali netekti mylimos Portijos.

Negana to Antonijo išgirsta dar blogesnę žinią – visi jo laivai paskendo audros metu. Jo kišenėje neliko nė skatiko ir jis negalės sutartu laiku grąžinti skolos Šailokui !

Šailoką taip pat pritrenkia naujienos – jo dukra Džesika (akt. Zuleikha Robinson) pabėgo su Basanjo draugu Lorenso (akt. Charlie Cox). Tai buvo paskutinis lašas, perpildęs krikščionių „nuodėmių“ taurę senojo žydo akyse.

Visą pyktį ir nepasitenkinimą, kurį tiek metų jam kėlė krikščionys, Šailokas nukreipia į Antonijo. Jam Šailokas išsisukti neleis...

Režisierius: Michael Radford

Scenarijaus autorius: William Shakespeare

Vaidina: Al Pacino, Jeremy Irons, Lynn Collins, Joseph Fiennes