KP: Lurdas
KP: Lourdes (2009)
Žanras: (none)
Sukurta: Austrija, Prancūzija, Vokietija
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2010-03-18
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: zzz_N/A

Pirėnų kalnuose Prancūzijoje esantis Lurdas garsėja stebuklais. Kiekvieną dieną čia atvyksta piligrimai iš viso pasaulio. Vos 15 tūkst. gyventojų turintis miestelis viešbučių skaičiumi Prancūzijoje nusileidžia tik Paryžiui.

Prie invalido vėžimėlio prikaustyta jauna moteris Kristina nelaiko savęs ypač pamaldžia, bet tokia apsimeta, kad su bažnyčioje susiformavusia grupe nuvažiuotų į Lurdą. Ji nori pakeisti aplinką ir bent trumpam pabėgti nuo vienatvės bei kasdienybės. Skeptiškai nusiteikusi Kristina mano, kad Lurdas virto pernelyg turistine vieta. Tačiau ji seka paskui grupės vadovę Sesiliją, kuri lankosi mišiose bei gydymojo vandens procedūrose.

Režisierė balansuoja tarp gailesčio ir satyros, kuri nėra išankstinis nusistatymas prieš religiją, o noras suprasti nepažįstamą pasaulį. Šios kelionės metu Kristina supras, kad visada reikia kažkuo tikėti.

Režisierė / Director Jessica Hausner

Scenarijaus autorė / Screenplay Jessica Hausner

Aktoriai / Cast Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Irma Wagner

Operatorius / Cinematographer Martin Gschlacht

Dialogai / Dialogues Prancūzų / French

Subtitrai / Subtitles Lietuvių, anglų / Lithuanian, English

Jessica Hausner

Gimė 1972 m. Austrijoje ir studijavo režisūrą Vienos kino akademijoje. Dar studijų metais ji gavo "Rytojaus liūto" prizą Lokarno kino festivalyje už trumpametražį filmą "Flora" (1996). Jos diplominis darbas "Interviu" (1999) buvo įvertintas Kanų festivalio specialios programos kino studentams "Cinefondation" žiuri premija. Vėliau, jos pirmieji vaidybiniai filmai "Mieloji Rita" (2001) ir "Viešbutis" (2004) buvo atrinkti į Kanų festivalio programą "Ypatingas žvilgsnis". 2009 m. Venecijos kino festivalio konkurse trečiasis filmas "Lurdas" buvo apdovanotas ne tik kino kritikų asociacijos FIPRESCI žiuri prizu, bet ir katalikų bei ateistų organizacijų premijomis.