N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
KP: Baltas kaspinas
KP: Das Weisse Band (2009)
Žanras: (none)
Sukurta: Austrija, Vokietija, Prancūzija, Italija
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2010-03-18
Trukmė: 2h 25 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Tai vaiduokliška istorija be vaiduoklio, detektyvas be atomazgos, istorinė parabolė be pamokymo, tad šis 2,5 val. trunkantis trikdantis ir paslaptingas filmas vedžioja žiūrovą ties nerimo bedugnės kraštu.

Veiksmas nukels į kaimą, šiaurės Vokietijos regione. Iki I-ojo pasaulinio karo pradžios likę keli mėnesiai. Ramiai ir laimingai gyvenusią bendruomenę staiga pradeda šokiruoti sveiku protu nesuvokiami, žiaurūs ir nežinia kieno suorganizuoti išpuoliai. Gydytojo žirgas krenta užsikabinęs už kelyje ištiestos vielos, kažkas dalgiu išdaužo lysvėse augančius kopūstus ir padega šieną daržinėje, malūne įvyksta šiurpus incidentas, barono sūnus pagrobiamas ir sadistiškai nubaudžiamas už prasižengimą. Įvykiai giliai sukrečia gandais ir paskalomis besikeičiančią bendruomenę. Kas atsakingas už nusikaltimus? Ką tokiu nesuvaldomu elgesiu norima pasiekti? Kiek visa tai tęsis? Kaimelio gydytojas, baronas ir pastorius beviltiškai mėgina sustabdyti lyg maras plintantį žiaurumą. Įtarimų šešėlis krenta ant Bažnyčios chore giedančių vaikų. Tačiau niekas negali būti tikras, kad būtent jie ryžosi maištauti ir terorizuoti artimuosius bei kaimynus, tūkstančius metų gyvenusius pagal nusistovėjusius hierarchijos ir moralės principus.

Michaelis Haneke ištikimai laikosi įprastų tradicijų nieko neaiškinti, užduoti daugiau klausimų nei pateikti atsakymų, mistifikuoti aktorių suvaidintas scenas, palikti daug užuominų pamąstymams. Šį kartą jis nerodo daug smurto, visą žiaurumą palieka už kadro, tačiau filmas nuo to tik šiurpesnis.

Režisierius / Director Michael Haneke

Scenarijaus autorius / Screenplay Michael Haneke

Aktoriai / Cast Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Burghart Klaussner, Rainer Bock

Operatorius / Cinematographer Christian Berger

Dialogai / Dialogues Vokiečių, italų, lotynų, lenkų / German, Italian, Latin, Polish

Subtitrai / Subtitles Lietuvių, anglų / Lithuanian, English

Michael Haneke

Gimė 1942 m. Miunchene, užaugo Austrijoje, studijavo filosofiją ir psichologiją. Lietuvoje pažintis su jo kūryba prasidėjo nuo šiurpaus trilerio "Smagūs žaidimėliai" (1997 m.; 3,2 tūkst. žiūrovų), kurio finansinius pasiekimus ypač pagerino "Pianistė" (2001 m.; 5,9 tūkst. žiūrovų). Už geriausią režisūrą apdovanota psichologinė drama "Paslėpta" buvo vienu lankomiausių 2006 m. "Kino pavasario" filmų. Didžiausia sėkmė režisierių aplankė po "Baltojo kaspino" premjeros Kanuose. Apdovanotas "Auksine palmės šakele" jis be konkurencijos susirinko ir kitus svarbiausius sezono prizus: kino kritikų asociacijos FIPRESCI premiją už geriausią 2009 m. filmą San Sebastjane, Europos kino akademijos apdovanojimą už geriausią europietišką filmą, režisūrą ir scenarijų, "Auksinį gaublį" ir "Oskarą" už geriausią užsienio šalies filmą.