Įvairaus amžiaus žiūrovams
SCAN: Draugelis
SCAN: Buddy (2003)
Žanras: Drama
Sukurta: Norvegija
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2009-11-06
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams

24 metų Kristoferis gyvena Osle, Tøyeno kvartale, kuriame kartu su Geiru ir Stigu Inge nuomojasi butą. Geirui patinka gyventi pavojingai, o Stigas Ingė galvoja, kad Tøyenas yra pasaulio centras ir niekur neketina iš jo išsikraustyti. Kristoferio draugė svajoja apie artimesnius santykius, tačiau Kristoferis mano, kad ir taip gerai, tad Elizabet jį palieka. Keistai susiklosčius likimui, Kristoferio vaizdo dienoraštis pradedamas rodyti viename iš populiariausių Norvegijos televizijos pokalbių šou. Taip Kristoferis ir jo kambario draugužiai tampa garsenybėmis. Nauja buto gyventoja Henrietė puikiai pritampa prie grupės, be to, jai patinka Kristoferis. Tačiau šį alina savigrauža ir slegia širdgėla. Mat jis nori susitaikyti su Elizabete. Bet naujasis televizinis gyvenimo būdas priverčia jį spręsti daugybę etikos dilemų ir kėsinasi sunaikinti tiek draugystę, tiek jo gyvenimo meilę.

Apdovanojimai/ Awards – Tarptautinis Karlovi Varų kino festivalis – dalyvavo konkursinėje programoje, laimėjo publikos prizą; kino festivalis „Molodist“ – dalyvavo konkursinėje programoje; Tarptautinis Varšuvos kino festivalis – publikos prizas; Tarptautinis Sofijos kino festivalis – dalyvavo konkursinėje programoje; Tarptautinis Bratislavos kino festivalis – dalyvavo konkursinėje programoje; apdovanojimai „Amanda“ (Norvegija) – laimėjo apdovanojimus už geriausią filmą ir geriausią vyro vaidmenį, nominuotas už geriausią scenarijų /

Karlovy Vary International Film Festival – selected for competition, Audience Award; Molodist International Film Festival – selected for competition; Sofia International Film Festival – selected for competition; Warsaw International Film Festival – Audience Award; Bratislava International Film Festival – selected for competition; Amanda Awards (Norway) – Best Film, Best Actor, nominated for Best Screenplay.

Režisierius Mortenas Tyldumas (g. 1967), baigęs Niujorko vizualiųjų menų akademiją, dirbo NRK televizijos programoje vaikams „U“. Jis yra vienas iš sėkmingiausių Norvegijos režisierių, inscenizavęs keletą trumpų dramų. Garsiausia iš jų, „Daugiausia žmonių gyvena Kinijoje“ (2002), skirta Konservatorių partijos ideologijos analizei bendrame kino projekte „Utopija – niekas nėra tobulas tobuloje šalyje“. „Draugelis“ yra jo debiutinis vaidybinis filmas.

Filmai/ Films – 1996: „Lorenzo“; 2000: „Visu greičiu į priekį“ („Fort Forover“); 2002: „Utopija – arba niekas nėra tobulas tobuloje šalyje“ („Folk flest bor i Kina“, epizodas); 2003: „Draugelis“ („Buddy“); 2008: „Kritę angelai“ („Varg Veum – Falne engler“).

Režisierius/ Director Morten Tyldum

Scenarijus/ Screenplay Lars Gudmestad

Operatorius/ Camera John Andreas Andersen

Montažas/ Editing Eli Nilsen

Muzika/ Music Lars Lillo-Sternberg

Vaidina/ Cast Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Anders Baasmo Christiansen

http://www.imdb.com/title/tt0371589/