Įvairaus amžiaus žiūrovams
SCAN: Liepsna ir Citrina
SCAN: Flame and Citron (2008)
Žanras: Karinė drama
Sukurta: Danija
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2009-11-06
Trukmė: 2h 10 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams

- O kas po to?

- Manau, kad „po to“ nebūna. Ne čia. Ne mums.

1944 metai, Kopenhaga. Nacių okupuota Danija. „Flemas“ (liepsna) ir „Citronas“ (citrina) yra kodiniai dviejų partizanų vardai, kurie be skrupulų žudė iš pradžių naciams palankius danus, vėliau ir pačius vokiečius. Drama prasideda tada, kai Flemas gauna įsakymą nužudyti slaptų dokumentų kurjerę Keti, kuri yra jo mergina. Jis pradeda abejoti įsakymais. Kovojant su galingu priešu pasidaro nebeįmanoma atskirti, kas yra draugas, o kas ne. Filmas paremtas tikrais įvykiais.

„Danijai tai labai brangus filmas (6 mln. eurų). Filmo veiksmas vyksta antrojo pasaulinio karo metais okupuotoje Danijoje ir pasakoja apie du aktyvistus, kurie žudė vokiečių ir danų informatorius. Su okupantais jie kariavo vis radikaliau ir priminė teroristus. Taigi tai gana kontroversiška istorija“, – sako režisierius Ole Christianas Madsenas.

Apdovanojimai/ Awards – abu pagrindiniai aktoriai nominuoti Europos kino apdovanojimui; „Robertai“ (Danijos kino apdovanojimai), nominuotas geriausio filmo, režisieriaus, scenarijaus, aktoriaus, aktorės, antrojo plano aktoriaus ir antrojo plano aktorės, kinematografijos, muzikos kategorijose/ Both main actors nominated for European Film Academy award; Robert (Danish Flm Awards), nominated for Best Film, Director, Screenplay, Actor, Actress, Supporting Actor, Supporting Actress, Cinematography, Music.

Ole Christianas Madsenas gimė 1966 metais, Danijoje. 1993 metais baigė režisūrą nacionalinėje Danijos kino akademijoje. Būtent jis režisavo ypač vertinamas televizijos dramas „Voras“ (2000), „Taksi“ (1997) ir „Pirmas dalinys“ (2002–2004). Jo pirmasis ilgametražis vaidybinis filmas buvo „Picos karalius“ (1999). Antrasis režisieriaus filmas „Kiros priežastis“ (2001) buvo labai palankiai įvertintas kritikų, o trečiasis „Šiaurės jėga“ vos per kelias savaites į kino teatrus sutraukė daugybę žmonių. Sėkmingai kino teatruose pasirodė ir kiti režisieriaus filmai – „Praha“ bei „Liepsna ir Citrina“. Pastaroji juosta Danijoje surinko rekordinį žiūrovų skaičių.

Filmai/ Films – 1993: „Laimingas Džimis“ („Lykkelige Jim“, trump.); 1997: „Sinos vestuvės“ („Sinans bryllup“, trump.); 1997: „Taksi“ („Taxa“, TV); 1999 „Picos karalius“ („Pizza King“); 2000: „Voras“ („Edderkoppen“, TV); 2001 „Kiros priežastis“ („ En Kærlighedshistorie); 2002–2004: „Pirmas dalinys“ („Rejseholdet“); 2005: „Šiaurės jėga“ („Nordkraft“); 2006 „Praha“ („Prag“); 2008: „Liepsna ir Citrina“ („Flammen & Citronen“).

Režisierius/ Director Ole Christian Madsen

Scenarijus/ Screenplay Lars Andersen, Ole Christian Madsen

Operatorius/ Camera Jørgen Johansson

Montažas/ Editing Søren B. Ebbe

Muzika/ Music Karsten Fundal

Vaidina/ Cast Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Stine Stengade

http://www.imdb.com/title/tt1204773/