Nenurodyta
SCAN: Atvertos širdys
SCAN: Open hearts (2002)
Žanras: (none)
Sukurta: Danija
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2008-11-14
Trukmė: 1h 53 min
Cenzas: Nenurodyta

Ką daryti, kai į kasdienybę staiga lyg vulkanas įsiveržia atsitiktinumas? Lemtingas autoįvykis sukrečia jaunos poros ir tipiškos danų šeimos gyvenimą. Visos įprastos problemos vienu rankos mostu tampa bereikšmės, o dienotvarkėje – sunkūs apsisprendimai. Meilės jėga vis labiau ir labiau lemia šių žmonių likimus.

„Šis filmas yra meilės istorija ir kartu savotiška pramoga. Turbūt dėl to žiūrovai jį taip pamėgo. Jame sėkmingai derinama pramoga ir gilumas. Juk aš pati nemėgstu žiūrėti filmo tik dėl to, kad jis yra gilus. Aš noriu ir gerai praleisti laiką“, – sako režisierė Susanne Bier.

Apdovanojimai – Tarptautinio Toronto kino festivalio FIPRESCI prizas; San Sebastiano tarptautinio kino festivalio „Auksinė geldelė“; Ruano Šiaurės filmų festivalio (Prancūzija) apdovanojimas geriausiam aktoriui ir spaudos apdovanojimas; „Robert“ festivalio (Danija) apdovanojimai geriausiam filmui, geriausiam antro plano aktoriui, geriausiai antro plano aktorei, už geriausią montažą, publikos apdovanojimas; „Bodil“ apdovanojimai geriausiam filmui, geriausiam antro plano aktoriui, geriausiai antro plano aktorei; Liubeko Šiaurės šalių kino festivalio Baltijos žiuri prizas už geriausią vaidybinį filmą.

Susanne Bier gimė 1960 metais Danijoje. 1987 metais baigė Nacionalinę kino mokyklą. Baigiamasis filmas pateko į Akademijos apdovanojimų pusfinalį ir laimėjo apdovanojimą Miuncheno kino mokyklų festivalyje. Režisierės vaidybinio pilno metražo debiutas – Švedijos ir Danijos koprodukcija „Froidas palieka namus“ (1990). Šis filmas, kaip ir kitas režisierės darbas „Šeimos reikalai“ (1993) – Danijos, Švedijos bei Portugalijos koprodukcija, – laimėjo daugybę apdovanojimų. Švedijoje sukurtas režisierės filmas „Tarsi pirmą kartą“ (1995) pelnė Monrealio kritikų apdovanojimą. Pilnametražis jos daniškas filmas „Vienas ir vienintelis“ (1999) mėgstamas ir kritikų, ir žiūrovų: vien Danijoje filmą pamatė beveik milijonas žmonių. Šis filmas režisierei suteikė žinomos filmų kūrėjos vardą. Toliau buvo du didelės finansinės sėkmės susilaukę filmai: „Dogmos“ principais sukurta drama „Atvertos širdys“ (2002), atrinkta San Sebastiano, Sandanso bei Toronto kino festivaliams, ir „Broliai“ (2004), laimėję žiūrovų prizą Sandanso filmų festivalyje bei apdovanojimus aktoriams už geriausius moters bei vyro vaidmenis San Sebastiano festivalyje. Kitas režisierės filmas „Po vestuvių“ (2006) taip pat sėkmingas: labai populiarus Danijoje, graibstomas įvairių festivalių, nominuotas „Oskarui“.

Filmografija – 1990: „Froidas grįžta namo“; 1993: „Šeimos reikalai“; 1995: „Tarsi pirmą kartą“, „Oskaro pensionatas“; 1997: „Credo“; 1999: „Vienas ir vienintelis“; 2000: „Kartą gyvenime“; 2002: „Atvertos širdys“; 2004: „Broliai“; 2006: „Po vestuvių“; 2007: „Tai, ką praradom ugny“.

Režisierė Susanne Bier

Scenarijaus autoriai Anders Thomas Jensen, Susanne Bier

Operatorius Morten Søborg

Montažas Pernille Bech Christensen, Thomas Krag

Muzika Jesper Winge Leisner

Vaidina Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Mads Mikkelsen, Paprika Steeen