Įvykis
Happening, The (2008)
Žanras: Siaubo trileris
Sukurta: 20th Century Fox
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2008-06-13
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: zzz_N/A

Indų kilmės režisierius M. Night Shyamalanas turi daug priešų tarp žiūrovų ir kritikų, kurie iš anksto pasmerkia kiekvieną jo naują filmą net nepažiūrėję nė vieno kadro. Taip jie vis dar keršija už "Šeštąjį pojūtį", kuriame savo scenarijus realizuojantis autorius visus genialiai apgavo ir į kultinių frazių rinkinį įrašė žodžius "Aš matau mirusiuosius".

Režisūrinio stiliaus tąsa pastebima ir 57 mln. JAV dolerių kainavusiame paranojiškame trileryje, kuriame režisierius lieka ištikimas pasakojimo struktūrai ir didžiąją laiko dalį palieka žiūrovą nežinomybėje. Kas gi nutiko Amerikai, kad žmonės staiga ryžosi masinei evakuacijai? Kokios paslaptingos aplinkybės privertė daugelį piliečių pjaustytis venas, leisti kulkas į smilkinius, šokinėti nuo stogų ir žudytis kitų akivaizdoje? Nuo ko taip desperatiškai bėga mokytojas su žmona ir vaikais? Kodėl visi žmonės atrodo tokie išsigandę? Kas yra tas nematomas priešas? Šiuos klausimus jums galėtų atsakyti tik žmogus, perskaitęs M. Night Shyamalano scenarijų kodiniu pavadinimu "Žaliasis efektas", bet tokių laimingųjų tiesiog nerasite. Netgi pagrindiniam vaidmeniui pakviestas Markas Wahlbergas negalėjo įsivaizduoti tikrojo globalinės katastrofos paveikslo.

Aišku tik viena, kad "Įvykis" bus pats šiurpiausias ir baisiausias M. Night Shyamalano kūrinys, kuris jau mėgaujasi auditorijos amžių ribojančiu griežtu reitingu "R". Jis pats žada tikrą šoko terapiją stiprių nervų žmonėms ir iš anksto įspėja, kad filme bus daug smurtinių, kruvinų ir šokiruojančių scenų. Birželio 13-oji pagal kalendorių yra penktadienis, o tai pati tinkamiausia data filmui apie mirtį, paranojišką baimę, gąsdinančią nežinomybę ir apokaliptinį prakeiksmą.

Holivudo užkulisiuose sklando labai ironiška teorema, kurią išrado niekam nežinomas Pitagoras. Joje teigiama, kad kuo ilgesnį vaidmenį M. Night Shyamalanas pasirašys pats sau, tuo jo naujasis filmas bus prastesnis ir surinks mažiau pinigų. Juokas juokais, bet šis keistas užkeikimas, kuriuo gana rimtai vadovaujasi Holivudo studijų bosai, suveikė po siaubo pasakos "Mergina vandenyje". M. Night Shyamalanas leido sau pasirodyti ekrane apie 15 minučių ir nepatingėjo pasakyti keletą reikšmingų frazių, o JAV kino teatrai sugebėjo parduoti bilietų į šį filmą tik už 42 mln. JAV dolerių.

Nekaip Bryce Dallas Howard suvaidintai undinei sekėsi ir Lietuvoje, kur žiūrovai geranoriškai sunešė 58,5 tūkst. Lt, t.y. trigubai mažiau už "Kaimą" (185 tūkst. Lt) ir keturis kartus mažiau už "Šeštąjį pojūtį" (231 tūkst. Lt). Finansinis fiasko privertė režisierių-scenaristą pasimokyti iš savo klaidų ir netampyti likimo už ūsų. Galbūt todėl jo vaidmuo "Įvykyje" trunka lygiai 0 minučių. Tai yra pirmas kartas, kai M. Night Shyamalanas visiškai nepasirodys savo filme, o tai reiškia, kad pagal mistiškąjį dėsnį turėtų atnešti rekordines pajamas.

7 giminingiausi filmai: "Šeštasis pojūtis", "Ženklai", "Nepalaužiamasis", "Kaimas", "Mergina vandenyje", "Nepriklausomybės diena", "Diena po rytojaus".