N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Rūkas
Mist, The (2007)
Žanras: Mistinis siaubo trileris
Sukurta: Dimension Films
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-12-14
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Ar jau sugebėjote ištrūkti iš mistiškojo viešbučio kambario Nr. 1408? Bet nuo Stepheno Kingo pabėgti vis tiek nepavyks. Produktyviausias siaubo istorijų autorius yra parengęs nesuskaičiuojamą gausybę atrakcijų su šiurpuliukų padažu. Šį kartą jo novelę ekranizuoja patyręs meistras Frankas Darabontas, kuriam pasisekė sukurti du geriausius ir įsimintiniausius filmus pagal Stepheno Kingo veikalus "Pabėgimas iš Šoušenko" ir "Žalioji mylia".

Nurimus griausmingai uraganinei audrai Meino valstijos miestelį Bridgtoną apgaubia milžiniško rūko debesys. Sparčiai blogėjant matomumui ankstų rytą atsibudę gyventojai atsiduria aklinoje apsuptyje. Precedento neturintis rūkas įkalina žmones maisto prekių parduotuvėje. Menininkas Deividas Dreitonas čia atėjo apsipirkti su penkerių metų sūnumi Bilu.

Iš pradžių jie net neįtaria nieko blogo. Bet netrukus visi įsitikina, kad tiršto rūko jūroje šeimininkauja negailestingi sutvėrimai. Antžemiškų būtybių pasirodymą galėjo įtakoti užslaptinti bandymai netoliese esančioje karinėje bazėje. Miestelyje jau senokai sklandė gandai apie keistą operaciją "Strėlės galvutės projektas".

Bet dabar juos užpuola šlykštūs šliužai su milžiniškais čiuptuvais, vabzdžius primenantys siaubūnai, rūgštimi užnuodytus spąstus mezgiantys vorai grobuonys, drakoniškų proporcijų skraidūnai, krauju mintantis didžiulis krabas, nenumaldomai greiti skorpionai ir milžiniškas begemotas su šešiomis letenomis, kuriose kaupiasi tūkstančiai bjaurių musių. Niekuomet nematyti sutvėrimai pasižymi padidinta reakcija į kvapą ir žiauriai žudo absoliučiai viską kas juda.

Mažos parduotuvės patalpos tampa gynybine siena ir miestelio gyventojų tvirtove. Likimo pamiršti žmonės desperatiškai stengiasi ištrūkti iš apokalipsinio košmaro, o tą jie privalės padaryti be pašalinių asmenų pagalbos.

Nervinė įtampa parduotuvėje didėja, todėl bendruomenės nariams pirmiausiai reikia išspręsti užsimezgusias konfliktines situacijas. Jiems reikia išspręsti nesutarimus savo būryje ir būtinai suvienyti jėgas norint išsaugoti bent minimalias galimybes mūšyje prieš nenuspėjamą priešą, kurio net neįmanoma matyti.

Proceso eigoje kai kurie silpnesni žmonės peržengia beprotybės ribą ir palūžta. Kitų per prievartą įkalintų veiksmus pradeda įtakoti jų sielose tūnantis blogis. Egoizmu persunkęs Deivido kaimynas Brentonas Nortonas provokuoją nesantaiką kalbomis, kad jis yra pernelyg turtingas ir nenusipelno tokios beprasmiškos mirties. Religingoji senolė ponia Kamodi (akt. Marcia Gay Harden) yra praktikuojanti katalikė, bet drįsta pasiūlyti kompromisinį ir drąstišką saliamonišką sprendimą. Jos manymu, bendruomenė privalo paaukoti vieną žmogų monstrams, kad kiti galėtų išsigelbėti iš rūko zonos ir pradėti naują gyvenimą.

18 pasmerktų žmonių. Vis gausėjantis nematomų monstrų būrys. Maža parduotuvė. Priešas ne tik už tvirtovės sienos, bet ir viduje. Kova už gyvybę. Žiaurios mirtys. Tobulas blogio šaknys. Nenumaldoma baimė. Gąsdinanti įtampa. Psichologinis siaubas. Košmariškas pragaras. Nenuspėjama pabaiga. Klasikinė Stepheno Kingo formulė. Virtuoziški kompiuterinės grafikos efektai. Įtikinama 3-jiems "Oskarams" nominuoto scenaristo Franko Darabonto režisūra. Patyręs veiksmo herojus, "baudėjas" ir "gilios žydros jūros" užkariautojas Thomas Jane'as. Gruodžio 7 d. Lietuva.

Režisierius: Frank Darabont

Scenarijaus autorius: Stephen King

Vaidina: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, William Sadler, Alexa Davalos, Toby Jones.