Įvairaus amžiaus žiūrovams
Šiaurės pasaka
Arctic Tale (Call of the North) (2007)
Žanras: Dokumentika/Šeimai
Sukurta: JAV
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-12-14
Trukmė: 0h 01 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams

Režisierius: Sarah Robertson

Scenarijaus autorius: Linda Woolverton, Mose Richards

Vaidina: Queen Latifah, Kwesi Boakye, Preston Bailey

Adamas Ravetchas ir Sarah Robertson jau daugelį metų stebi laukinę gamtą per kino kamerų objektyvus, o jų nufilmuotą medžiagą aukščiausiais balais vertina kritikai ir šios srities specialistai. Didžiulę patirtį sukaupę profesionalūs operatoriai apsisprendė režisuoti debiutinį dokumentinį filmą. Šeimą sukūrusi pora net 6 metus praleido Antarktidoje ir per šalčiui pritaikytų kino kamerų aobjektyvus akylai stebėjo vietinių gyvūnų elgesį. Klimato atšilimo įtakojami nevaldomi gamtos procesai taip pat neliko nepastebėti.

Pagrindiniais jausmingo ir gražaus filmo herojais prieš savo norą tapo baltoji meškutė Nanu ir jūrų vėpliukė Syla. Kūrybinė grupė filmavo šiuos baltosios planetos gyventojus nuo pat gimimo akimirkų, fiksavo jų pirmuosius žingsnius, filmavo patrakusią jaunystę ir kantriai laukė, kol jos pačio taps mamomis ir sulauks palikuonių. Per 600 valandų nufilmuotos medžiagos sukaupusiems Adamui Ravetchui ir Sarah Robertson gavosi dvi skirtingos ir tarpusavyje persipinančios istorijos, kurias suvienija bendra tema apie klimato atšilimą ir panašios geografinės koordinatės.

Gerą pramogą garantuojantis veiksmas užpildytas juokingais pokštais, jausmingais momentais, milžiniškos įtampos scenomis ir žiauria realybe. Režisieriai visiškai nesiekia užgrūsti statistine medžiaga ir pamokomais įspėjimais, todėl leidžia stebėti žmogaus rankos nepakoreguotą gyvenimą pagal laukinės gamtos dėsnius. Jie rodo Nanu ir Seela'os patiriamus nuotykius, sunkius išbandymus ir nelaimingus atsitikimus, bet kartu užsimena apie gresiančias globalines problemas, kurias privaloma spręsti kuo greičiau.

Kai kurie mokslininkai pageidauja iki 2040 metų išnaikinti absoliučiai visą egzistuojantį ledą Arktikos regione. Tai tik vienas filme pagarsinamas šokiruojantis faktas, kurį įgyvendinus baltosios meškos, jūrų vėpliai ir daugybė kitų gyvūnų bus pasmerkti tragiškai žūti arba galės egzistuoti tik zoologijos soduose ir muziejuose-akvariumuose. Sparčiai tirpstantis ledas sumažina baltųjų meškų galimybes sumedžioti maisto, o jūrų vėpliams ledo luitai tiesiog būtini išgyvenimui, nes jie negali be pertraukų plaukioti šaltame vandenyje.

Filmas suvirpina širdis epizodu, kai Nanu motina ryžtasi išskirti šeimą ir palikti savo mažylę likimo valiai žymiai anksčiau nei įprasta, kad padidintų galimybes išgyventi ir pasikliauti instinktais. Panašiai nepasiseka Saanai, kuri vos nenuskęsta, kai lizdą atstojantis ledo luitas pasirodo per mažas, kad ant jo sutilptų visi poilsio ištroškę jūros vėpliai.

Šaltojoje Arktikoje galioja tik vienas esminis įstatymas - kiekvienas privalo kovoti tik pats už save.

Garsioji amerikiečių aktorė Queen Latifah ("Čikaga", "Lakas plaukams") įgarsina užkrečiamai tobulo grožio pasaką, kurios scenarijaus bendraautorė yra į JAV prezidento kėdę kandidatavusio senatoriaus Alo Gore'o duktė Kristin Gore.

"Šiaurės pasaka" - tai aktualus ir meniškas nesuvaidintos realybės dokumentinis nuotykių filmas, kuris solidžiai papildo panašias temas nagrinėjusių kūrinių "Imperatoriaus kelionė", "Nepatogi tiesa" ir "Baltoji planeta" gretas.