Darvino apdovanojimai
Darwin Award, The (2006)
Žanras: Komedija, absurdo
Sukurta: MGM
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-08-17
Trukmė: 1h 34 min
Cenzas: zzz_N/A

Režisierius: Finn Taylor

Aktoriai: Joseph Fiennes, Winona Ryder, Wilmer Valderrama, Tim Blake Nelson, Alessandro Nivola, David Arquette, Chris Penn, Lukas Haas, Ty Burrel, Juliette Lewis, Tom Hollander, Juliana Margulies, Adam Savage, D.B.Sweeney.



Šiuolaikinio pasaulio gyventojai prisigalvojo nesuskaičiuojamą gausybę įvairiausių apdovanojimų. Juos teikia valstybių vadovai, festivalių vertinimo komisijos, įtakingos organizacijos, meno akademijos, eiliniai žiūrovai ir t.t. Rimtus ir prestižinius apdovanojimus ("Oskaras", "Auksinė palmės šakelė", "Emmy", "Grammy", "Nobelio" premija) gauna nusipelnę skirtingų sričių laureatai, šmaikščius ir ironiškus prizus ("Auksinė avietė") kartais atsiveža namo blogiausių atsiliepimų sulaukę nugalėtojai, o dar būna sarkastiškų premijų, kurių dažniausiai neatsiima niekas. Jos yra kuriamos vien tik tam, kad žmonėms būtų įdomiau ir linksmiau gyventi.

Būtent šiai kategorijai priskiriamas "Darvino" apdovanojimas. Evoliucijos tėvo Charleso Darwino garbei pavadinta premija yra dedikuojama tiems Žemės piliečiams, kurie žuvo, atsitiktinai nusižudė ir išėjo iš gyvenimo vien tik dėl savo kvailumo ir išsiblaškymo. Populiarioje interneto svetainėje (http://darwinawards.com) nuo 1993-ųjų yra kaupiamas solidus kvailiausių ir absurdiškiausių mirčių archyvas, o kiekvienais metais balsuoti nepatingėję lankytojai išrenka nugalėtoją. Niekas nežino ir negali patvirtinti, ar nominacijoms pateiktos istorijos yra tikros. Kai kurie naivūs žmonės vis dėlto neabejoja, kad kažkas galėjo būtent taip pasielgti, o gudresni ekspertai yra įsitikinę, kad neva realius pasakojimus išgalvojo išradingi autoriai ir gandus platinantys žurnalistai.

Tačiau "Darvino apdovanojimo" idėja patiko amerikiečių nepriklausomo kino režisieriui ir scenaristui Finnui Taylorui, kuris sumanė sukurti linksmą ir absurdišką situacijų komediją apie mirtį. 2006-ųjų "Sundance" nepriklausomo kino festivalyje debiutavusio filmo siužetą įkvėpė interneto svetainėje aprašytojs kvailų savižudybių istorijos ir trys rašytojos Wendy Northcutt knygos. Šalia pagrindinius personažus įkūnyjusių aktorių Josepho Fienneso ir Winona'os Ryder epizodiniuose vaidmenyse pamatysite daug populiarių veidų ir net roko grupės "Metallica" narius.

San Francisko policijos departamento žmogžudysčių skyriaus detektyvas Maiklas Burovsas (akt. Josephas Fiennesas) pasižymi unikaliu sugebėjimu atspėti sekantį įtariamojo nusikaltėlio žingsnį ir nujausti jo poelgio motyvus. Tačiau savimi pasitikintis vyriškis negali pakęsti kraujo ir jį pamatęs dažniausiai nualpsta. Maiklas atleidžiamas iš darbo, kai jo didžioji silpnybė sutrukdo sučiupti miesto gyventojus terorizuojantį garsųjį serijinį žudiką pravarde "Šiaurės paplūdymio kileris" (akt. Timas Blake'as Nelsonas).

Po mažo sukrėtimo atsigavęs pareigūnas nepasimeta ir pasiūlo savo paslaugas vienai gyvybės draudimo bendrovei, kuri inicijuoja papildomą savižudybių tyrimą, kad nereikėtų mokėti milijoninių išmokų savo klientams. Maiklas gauna tik 30 dienų, kad skeptiškam vadovui įrodytų savo tikruosius sugebėjimus, išsiaiškintų detalią tiesą apie melagingus pranešimus ir apsaugotų savižudybei apsisprendusių žmonių gyvybes. Jis gauna užduotį iš anksto nustatyti būsimuosius "Darvino" apdovanojimų laureatus, kurių absurdiškos ir idiotiškos mirtys gali kainuoti draudimo kompanijai garantuotą bankrotą.

Maiklas privalės bendradarbiauti su ciniškai nusiteikusia agente Siri Tailer (akt. Winona Ryder), kuri labiausiai mėgsta dirbti viena, pasitiki vien tik savo instinktais ir neapkenčia jokių partnerių. Vis dėlto jie randa bendrą kalbą ir keliauja per Amerikos miestelius, kad susirinktų kuo daugiau realių faktų ir daiktinių įrodymų. Bet gudrių tyrėjų komanda net neįtaria, kad kiekvieną jų žingsnį seka paslaptingasis kino mokyklos studentas (akt. Wilmeras Valderrama), kuris filmuoja kažkokią dokumentinę medžiagą savo diplominiam darbui.

Jaunas reklamos specialistas (akt. Alessandro Nivola) nusižudo visu greičiu išsibėgėjęs ir atsitrenkęs į naują biurą langą, nes norėjo kolegoms įrodyti, kad jis vis dėlto yra nedūžtantis. Europiečių turistų porelė (Tomas Hollanderis ir Julianna Margulies) klaidingai supranta išsinuomoto džipo valdymo kompiuterio funkciją ir užsimano išbandyti mašinos vairavimą autopilotu, bet oralinio sekso aktas negrįžtamai nutrūksta už pirmojo posūkio. Bukagalvis eksperimentatorius (akt. Davidas Arquette'as) ryžtasi pagerinti važiavimo automobiliu greičio rekordą ir prie savo transporto priemonės pritvirtina raketą, tačiau neišgyvena, kad papasakotų apie bandymo rezultatus. Du kvaili idiotai mėgina perlipti aukštą tvorą, kad patektų į mėgstamos grupės "Metallica" koncertą, bet jų dainas išgirsta jau Rojuje arba Pragare. Gobšuolis verslininkas nusprendžia nemokamai atsigerti "Coca-Cola" ir mėgina pergudrauti pardavimo automatą, bet eksperimentas baigiasi fatališkai nesėkmingai. Išradingai pasiutę Minesotos vyrukai (akt. Chrisas Pennas ir Maxas Perlichas) sumano paįvairinti nuobodų žvejybos ant ledo procesą su dinamito teikiamais fejerverkais, bet jau niekuomet nepaskanauja sugauto grobio.

Birželio mėnesį užeikite į Lietuvos kino teatrus pasijuokti ir smagiai praleisti laiką, o turėdami laisvą minutę būtinai apsilankykite "Darvino" apdovanojimų oficialioje interneto svetainėje (http://darwinawards.com) ir susipažinkite su naujausiomis kvailiausių savižudybių istorijomis. Pamatytų ir perskaitytų scenarijų nebandykite pakartoti namuose, darbe ar mokykloje, nes tokiu atveju tikrai tapsite dar vienu pretendentu "Darvino" apdovanojimui ir niekuomet nesulauksite kvietimo prisijungti prie "Jackass" nutrūktgalvių idiotų gaujos.