Sukurtas Haroldas
Stranger Than Fiction (2006)
Žanras: Romantinė komedija
Sukurta: Columbia Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-02-09
Trukmė: 1h 53 min
Cenzas: zzz_N/A

Haroldas Krikas (akt. Willas Ferrellas) yra užkietėjęs vienišius, kuris maniakiškai dievina skaičius. Galbūt todėl jis dirba auditoriumi mokesčių inspekcijoje ir kiekvieną dieną privalo kantriai skaičiuoti. Vyriškis principingai nenuolaidžiauja klientams, todėl užsitarnauja labiausiai nelaukiamo svečio reputaciją daugelyje įstaigų. Haroldas taip pat garsėja pedantišku punktualumu, nes tiksliai žino ką veiks kiekvieną valandą, kiekvieną minutę ir netgi kiekvieną sekundę. Pas jį absoliučiai viskas suplanuota ir taip jau tęsiasi ištisus 12 metų.

Tačiau vieną ypač neįprastą dieną griežtomis taisyklėmis ir skaičiais apribotas auditoriaus rutininis pasaulis subyra į šipulius. Tą nelemtą ir juodą trečiadienį Haroldas prisimins ilgai. Pirmoji problema - sugenda jo laikrodis, kuris iki šiol buvo nepakeičiamu pagalbininku ir ištikimiausiu draugu. Antroji ir žymiai rimtesnė problema - jis pradeda girdėti nepažįstamą balsą. Šio paslaptingo britišku akcentu paryškinto moteriško balso daugiau niekas negali girdėti. Haroldas iš pradžių net nesugeba suvokti, kam priklauso tas mistinis balsas, kuris tiksliai įgarsina kiekvieną jo gyvenimo momentą ir patirtą nuotykį.

Vyriškis nenori tikėti, kad tokiu keistu būdu su juo susisiekė Dievas arba visagalis likimas, todėl ramina save, kad tai dantų šepetėlis ir kaklaraištis užsimanė pabendrauti su šeimininku. Juokas juokais, bet netrukus Haroldas išsiaiškina tikrą tiesą, kad jis yra tik pagrindinis personažas rašytojos Kei Eifel (akt. Emma Thompson) knygoje. Tas keistas balsas neapsakomai erzina, kol nepažįstamoji autorė netikėtai užsimena apie jo neišvengiamą mirtį. Būtent tą akimirką Haroldas suvokia, kad jam reikia skubios pagalbos. Gydytoja psichiatrė (akt. Linda Hunt) pasiūlo su keista liga kovoti medikamentais. Savo ruožtu, pripažintas literatūros profesorius Žilis Hilbertas (akt. Dustinas Hoffmanas) taip pat netiki jo papasakota istorija, bet pateikia kardinaliai kitokį ir labai naudingą patarimą.

Tuo tarpu, kadaise populiarumu besimėgavusi, bet dabar nuo visuomenės atsiskyrusi rašytoja Kei Eifel išgyvena kiekvienam kūrėjui nepavydėtiną situaciją - ji niekaip nesugalvoja, kaip reikėtų užbaigti naujausią romaną, kurio pagrindinis personažas pavadintas Haroldu Kriku. Moteris net neįsivaizduoja, kad šis vyriškis yra realus asmuo, ir visiškai neįtaria, kad jis puikiai žino apie mintyse jau suplanuotą nužudymą. Skaičių magiją perpratęs Haroldas puikiai suvokia, kad kiekviena sekundė gali būti jam paskutinė, todėl desperatiškai stengiasi pakeisti savo tragišką likimą. Juolab, auditoriaus kasdienybėje įvyko dar vienas reikšmingas pasikeitimas. Darbo tikslais apsilankęs pas žaviąją kepyklos savininkę Aną (akt. Maggie Gyllenhaal), kuri sąmoningai nemoka mokesčių valstybei, jis pradeda apie ją galvoti. Haroldas niekaip negali ištrinti iš atminties tatuiruotėmis išsipuošusios merginos, o juk iki šiol meilė niekuomet neturėjo jokios reikšmės jo gyvenimui.

Lietuvos kino teatrų dažniems lankytojams gerai žinomas šveicarų kilmės režisierius Marcas Forsteris garsėja originalumu ir niekuomet nebijo eksperimentuoti, todėl moka paversti visus savo filmus išskirtiniais, nenuspėjamais ir nepamirštamais. Liūdna drama "Monstrų puota", išradinga biografinė drama "Niekados šalies beieškant" ir mistinis trileris "Pasilik" nepaliko abejingų žiūrovų. Šį kartą jis gavo sąmojingą niekam nežinomo jaunosios kartos talento Zacho Helmo scenarijų ir puikius vaidmenis sukūrusių aktorių komandą, kurioje išsiskiria dramatiškus sugebėjimus demonstruojantis komikas Willas Ferrellas ("Ostinas Paueras", "Elfas", "Melinda ir Melinda", "Žinių vedėjas", "Mano žmona - ragana") ir vis rečiau britų kino veteranė Emma Thompson ("Protas ir jausmai", "Auklė Makfi", "Haris Poteris ir Azkabano kalinys", "Tegyvuoja meilė"). Jų bendro darbo rezultatas - inteligentiškai protingas, savotiškai juokingas, neapsakomai jausmingas ir neabejotinai galingas filmas, kuris garantuoja solidžią dozę nuoširdžių emocijų ir šiltų akimirkų šaltą keistos žiemos vakarą.

Vasario 9-ąją Lietuvos kino teatruose startuoja ypatingas kino kūrinys, kurį norėsite pamatyti antrą kartą vos pasibaigus seansui. Jūs būsite priversti šypsotis, neslėpti ašarų ir jaudintis dėl nerealios gyvenimiškos istorijos personažų.



Režisierius: Marc Forster

Scenarijaus autorius: Zach Helm

Vaidina: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Queen Latifah, Emma Thompson