Eragonas
Eragon (2006)
Žanras: Fantastinis nuotykių filmas
Sukurta: 20th Century Fox
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2006-12-15
Trukmė: 1h 45 min
Cenzas: zzz_N/A

Visiems, kuriuos sužavėjo “Žiedų valdovo” trilogija, skirta ir naujoji juosta “Eragonas” – įspūdinga jauno autoriaus Christopherio Paolinio to paties pavadinimo knygos, daugelyje pasaulio šalių tapusios bestseleriu (beje, išverstos ir į lietuvių kalbą) ekranizacija. Magijos ir keistenybių kupiname filme žiūrovų laukia kvapą gniaužiantys nuotykiai mitinės Alagezijos šalies miestuose ir kaimuose, neįžengiamose giriose ir pavojų kupinuose kalnuose, nepamirštami susitikimai su legendiniais karžygiais, drakonais, elfais, nykštukais, burtininkais ir gausybe kitokių pasakiškų būtybių.

Jaunasis herojus Eragonas (akt. E. Speleersas) iš medžioklės kalnuose, apie kuriuos sklando gausybė baugių gandų ir kur niekas nedrįsta eiti, parsineša keistą akmenį, kuris nukrinta priešais jį tarsi iš niekur, išvartydamas medžius ir išbaidydamas medžiojamus elnius. Galbūt šį safyro spalvos nusvilintą riedulį bus galima išmainyti į maistą, kurio taip trūksta Eragono dėdės – neturtingo fermerio – šeimai, artėjant ilgai ir atšiauriai žiemai?

Tačiau netrukus nutinka tai, ko jaunasis herojus negalėjo net susapnuoti. Pasirodo, jog mėlynasis akmuo – tai kiaušinis, iš kurio netrukus išsirita… drakonas! Kažkada šie padarai gyveno Alagezijoje, tačiau manyta, jog visi jie išmirė ar buvo išžudyti neatmenamais laikais. Vaikinas ir drakonas (o tiksliau – drakonė) tampa gerais draugais. Tačiau netrukus ne tik jiems, bet ir visai Eragono dėdės šeimai kyla didžiulis pavojus. Šalį valdantis nuožmus karalius Galbatoriksas (akt. J.Malkovichius) žino apie kiaušinio dingimą ir jau yra pasiuntęs sau ištikimus razakus, nuožmius padarus, surasti kiaušinį. Drakonė, saugodama savo bičiulį ir globėją, nusitempia Eragoną į kalnus, taip išgelbėdama jam gyvybę. Tačiau razakai suranda Eragono dėdės namus… Kai Eragonas grįžta iš kalnų, randa namus sugriautus, o artimuosius – išžudytus. Herojus ryžtasi leistis į keršto kelionę. Galbūt jam lemta tapti naujuoju drakonų raiteliu - pirmuoju po daugelio metų, prabėgusių nuo tų laikų, kai karalius Galbatoriksas, ypatingų galių turintis drakonų raitelis, išžudė arba palenkė savo valiai visus buvusius savo bendražygius. Eragonui į pakeleivius įsisiūlo kaimo pasakorius Bromas (akt. J.Ironsas) – keistuolis su labai paslaptinga praeitimi. Taip prasideda neįtikėtini trijulės nuotykiai šalyje, kurioje bręsta sukilimas prieš žiaurųjį tironą…

Rež. Stefenas Fangmeieris.

Vaidina: Edwardas Speleersas, Djimonas Hounsou („Emistadas“, “Iš gelmių”, “Gladiatorius”, “Keturios plunksnos”, “Kapų plėšikė Lara Kroft: gyvybės lopšys”, “Konstantinas”, “Sala”), Jeremy Ironsas (“Kafka”, “Dvasių namai”, “Kietas riešutėlis. Kerštas su kaupu”, “Lolita”, “Marija Kalas”, “Dangaus karalystė”, “Kazanova”, “Venecijos pirklys”), Johnas Malkovichius (“Pavojingi ryšiai”, “Ugnies linijoje”, “Kalinių lėktuvas”, “Žmogus su geležine kauke”, “Žana d’Ark”, “Galaktikos gidas” ), Robertas Carlyle’as („Traukinių žymėjimas“, „Striptizo ereliai“, „Planketas ir Makleinas“, „Plėšrūnas“, „Ir viso pasaulio negana“, „Andželos pelenai“, „Paplūdimys“), Joss Stone.