Kvepalai. Vieno žudiko istorija
Perfume (2006)
Žanras: Trileris / Drama
Sukurta: DreamWorks
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-11-10
Trukmė: 2h 27 min
Cenzas: zzz_N/A

Savižudybe savo gyvenimą baigusio roko grupės "Nirvana" lyderio Kurto Cobaino mėgstamiausios knygos (jos įkvėptas muzikantas sukūrė populiariąją dainą "Scentless Apprentice") ekranizacija domėjosi režisieriai Martinas Scorsese, Milosas Formanas, Timas Burtonas ir Ridley Scottas, o legendinis meistras Stanley Kubrickas netgi buvo pradėjęs adaptacijos darbus, kol galiausiai suprato, kad šios medžiagos tiesiog neįmanoma perkelti į kino ekraną. Tačiau talentingasis vokiečių režisierius Tomas Tykweris ("Bėk Lola bėk", "Princesė ir karžygys") vis dėlto tuo patikėjo ir knygos autoriui Patrickui Suskindui pateikė savo išskirtinę viziją.

Pagrindiniam vaidmeniui iš kelių šimtų kandidatų jis išsirinko mažai žinomą 26-erių metų britų aktorių Beną Whishaw, kuriam erotiškame kriminaliniame trileryje teko garbė įkūnyti vokiečių rašytojo išgalvotą personažą Jeaną-Baptiste'ą Grenouille. Žuvų turguje gimęs kūdikis jau būtų pasmerktas mirti šiukšlių dėžėję, jei tik garsiai nesurėktų ir neatkreiptų praeivių dėmesio. Vargingai gyvenusi mama planavo juo tyliai atsikratyti, bet pati už tokį žiaurų nusikaltimą baigė savo gyvenimą kartuvėse. Berniukas užauga madam Gaillard vaikų prieglaudoje. Sulaukęs 3-ojo gimtadienio jis dar nemoka nei kalbėti, nei vaikščioti, tačiau išsiugdo neįtikėtinai fenomenalią uoslę. Būtent šios savybės dėka apie asmeninę kvepalų kolekciją svajojantis Jeanas-Baptiste'as taps pavojingiausiu XVIII-ojo amžiaus Prancūzijos piliečiu ir geidžiamiausiu asmeniu katalikiškos inkvizicijos budeliams.

Per daugelį metų sukaupęs neįkainojamą patirtį, išlaikęs daug sunkių išbandymų, bet iki šiol nepatyręs meilės jausmo jaunuolis kreipiasi pagalbos pas reputaciją jau beprarandantį kvepalų gamintoją Baldinį ("Oskaro" premijos laureatas Dustinas Hoffmanas) ir paprašo, kad šis išmokytų kolekcionuoti ir pasisavinti kvapus. Jeanas-Baptiste'as pradeda medžioti pačias gražiausias ir nuostabiausias šalies merginas, iš kurių sklinda jam dar nepažįstamas kvapas. Jaunuolis suvilioja savo aukas, pagrobia jų aromatus ir po to negailestingai nužudo mirtinu bučiniu. Prancūzijos visuomenė yra šokiruota, nes įvairiose šalies vietovėse policija suranda 12 nuogai išrengtų ir negyvų merginų kūnų. Savo ruožtu, Jeanas-Baptiste'as jau turi 12 buteliukų su skirtingais ir unikaliais kvapais. Jam trūksta tik vieno mėginio, kad sukurtų pačius geriausius ir prabangiausius kvepalus visame pasaulyje. Tokia yra išskirtine uosle pasižyminčio ambicingojo jaunuolio svajonė, kuria jis stengsis įgyvendinti pasaulio kvepalų sostine pakrikštytame mieste Grasse.

Režisierius: Tom Tykwer

Scenarijaus autorius: Andrew Birkin, Bernd Eichinger

Vaidina: Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Ben Whishaw