Visi nepastebėti vaikai
All The Invisible Children (2006)
Žanras: Drama
Sukurta: MKFilm Productions
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-10-06
Trukmė: 1h 56 min
Cenzas: zzz_N/A

Organizacijos UNICEF inicijuotas kino projektas suvienyjo 7 žinomus režisierius, kurie sutiko dirbti be jokio honoraro ir į kūrybinį procesą įtraukė savo vaikus. Jiems buvo pasiūlyta sukurti 16 - 18 minučių trukmės trumpo metražo filmus apie skirtinguose pasaulio kraštuose gyvenančius vaikus, kurie atsiduria sudėtingų problemų sūkūryje. Nuo Burkina Faso Afrikoje iki Bruklino Amerikoje, nuo Kinijos Azijoje iki San Paulo Brazilijoje su stabtelėjimais trejuose karštuose Europos taškuose - Italijoje, Serbijoje ir D.Britanijoje. Bet kurioje pasaulio šalyje ar bet kuriame mieste yra vaikų, kuriems likimas pagailėjo laimės ir meilės. Dažniausiai jie lieka nematomi, nepastebimi kitiems visuomenės nariams ir ant savo jaunų pečių privalo išlaikyti sudėtingų problemų naštą. Jie išgyvena skurdą, mirtinas ligas, tėvų ar globėjų netektį, vienišumą, pilietinio karo siaubus, artimiausių žmonių abejingumą, totalinę visuomenės diskriminaciją ir t.t. Tačiau šie vaikai yra drąsūs, žingeidūs ryžtingi ir išradingi, todėl nė sekundei nepasiduoda, ieško meilės ir stengiasi pasirinkti teisingą kelią į šviesesnį rytojų. Pasaulinė emocingojo kūrinio premjera įvyko 2005-ųjų Venecijos ir Toronto tarptautiniuose kino festivaliuose.

"Tanza"

Alžyre gimęs prancūzų kilmės režisierius Mahdi Charefas šiame projekte atstovauja Afriką. Jis pasakoja gražiame gamtos kampelyje nufilmuotą, bet nekaltu krauju paženklintą jaudinančią istoriją apie 7 kovotojus už šalies laisvę. Visi šie drąsuoliai yra jauni ir ginkluoti automatais. 20-mečio jaunuolio vadovaujamo būrio gretas papildo 12-os metų berniukas Tanza, kuris pats ryžosi tapti savanoriu ir dalyvauti pilietiniame kare, kai tik pamatė žiaurų susidorojimą su savo šeimos nariais. Bandymas pasislėpti ir išvenngti susidūrimo su armijos kareiviais baigiasi tragiška netektimi, bet tai nesustabdo jaunųjų kovotojų ryžto. Grupės lyderis paruošia dvi bombas su laiko mechanizmu ir vieną iš jų perduoda Tanzai. Išklausęs visų instrukcijų berniukas skuba įvykdyti patikėtą užduotį ir palieka sprogstamąjį užtaisą mokykloje, kurioje sekantį rytą susirinks daug tokių pačių vaikų kaip ir jis.

"Liūdnasis čigonas"

Genijumi dažnai krikštyjamas garsusis bosnis Emiras Kusturica ("Katytė balta, o katinas juodas", Gyvenimas kaip stebuklas", "Pogrindinis") sau būdingu unikaliu stiliumi, nestokodamas juodo humoro, įtraukdamas daug uždegančios čigoniškos muzikos ir panaudodamas savo sūnaus Stiboro parašytą scenarijų supažindina su maištininku Urošu. Keletą mėnesių pragyvenęs įkalinimo įstaigoje paauglys sulaukia lemtingosios dienos, kai jam eilinį kartą atsivers vartai į laisvę. Tačiau Urošas visiškai nesidžiaugia ir yra apimtas dviprasmiškų minčių. Juk didesnę dalį savo trumpo gyvenimo jis praleido už grotų ir nelabai žino, kaip užsidirbti kasdieninei duonai. Alkoholio liūne paskendęs tėvas jam pataria pratęsti sėkmingą vagies karjerą ir vėl grįžti į savotišku Rojumi laikomą kalėjimą. Bet šį kartą Urošas nusprendžia išbandyti naują ir labai originalų planą.

"Jėzaus vaikai Amerikoje"

Dabartinį JAV prezidentą George'ą W.Bushą aršiai kritikuojantis Spike'as Lee ("25-oji valanda", "Savas žmogus") gimtajame Brukline nufilmavo sukrečiantį epizodą apie AIDS virusu užsikrėtusius vaikus ir atsainų visuomenės požiūrį. Filmo scenarijų parašė ir prodiuserių pareigas atliko garsiojo nepriklausomo režisieriaus vaikai - sūnus Cinque'as Lee ir duktė Joie Lee. Mergaitė vardu Blanka išsiaiškina, kad ji gimė su AIDS virusu, kurį paveldėjo iš Persijos įlakoje kariavusio tėvo ir narkomanės mamos. Jiems visai nerūpi dukrelės likimas, o bendramoksliai vaikai tesugeba pasišaipyti iš siaubingos ligos. Bet nepavydėtinoje gyvenimo situacijoje atsidūrusi Blanka pradeda aktyviai domėtis AIDS gydymo metodais ir galimomis komplikacijomis. Kuo toliau, tuo labiau ji įsitikina, kad turės kovoti su virusu savo jėgomis ir nesulauks beveik jokios pagalbos iš šeimos narių, draugų, mokytojų bei Vyriausybės atstovų. Bianka jaučiasi atstumta ir diskriminuojama.

"Bilu ir Žoao"

Kartu su režisieriumi Fernando Meirellesu sukūrusi kultinę dramą "Dievo miestas" talentingoji brazilė Katia Lund iliustruoja vieną dieną iš benamių vaikų gyvenimo varginguose San Paulo rajonuose. Mergaitė Bilu ir berniukas Žoao draugauja nuo pat vaikystės. Vietoj pamokų mokykloje jie tampo paskui save medinį karutį miesto gatvėmis ir renka popierių, tuščias skardines bei kitokias atliekas, kurias labiau pasiturintys visuomenės atstovai tiesiog išmeta į šiukšlių dėžes. Išradingieji vaikai nepasiduoda liūdnoms likimo išdaigoms, svajoja apie gražesnį gyvenimą netolimoje ateityje ir prisigalvoja originalių idėjų, kaip iš nereikalingiausių daiktų sukonstruoti žaidimų aikštelę.

"Džonatanas"

Komerciškai sėkmingų kino hitų "Svetimas", "Telma ir Luiza", "Gladiatorius", "Juodojo vanago žūtis", "Dangaus karalystė" autorius seras Ridley Scottas šį kartą nusprendė tapti mokytoju, talkininku ir stebėtoju, o režisieriaus kėdę užleido dukrai Jordan, kuri debiutuoja didžiajame kine. Jos filmo pagrindiniu herojumi yra Džonatanas, kurį vaidina patyręs britų aktorius Davidas Thewlisas. Suaugęs vyras pasirinko sudėtingą ir pavojingą profesiją, kuri neatpažįstamai sujaukė visą gyvenimą. Jis dirba karo fotografu ir lankosi kruvinuose mūšiuose, todėl savo akimis matė daugybę žiaurių situacijų. Džonatanas trokšta išsivaduoti nuo persekiojančių košmarų. Jis ryžtasi pabėgti į svajonių pasaulį, prisiminti nuostabiąją vaikystę ir iš naujo atrasti gyvenimo privalumus.

"Čiro"

Italui Stefano Veneruso meilę kinui įskiepyjo garsusis dėdė Massimo Troisi ("Oskaro" premija apdovanotos dramos "Paštininkas" režisierius ir aktorius). Jaunasis menininkas dar nėra režisavęs nė vieno pilno metražo kūrinio, bet jau dirbo režisierių Martino Scorsese ("Niujorko gaujos") ir Melo Gibsono ("Kristaus kančia") pirmuoju asistentu. Jo filmo herojus Čiro gyvena Neapolio užmiesčio rajone, kuriame po 1980-ųjų žemės drebėjimo iškilo identiškų namų kvartalas. Jam katastrofiškai trūksta dėmesio ir meilės, nes mamai labiau rūpi seksualiniai žaidimai su nepažįstamais vyrais. Todėl gyvenimo patirties berniukas semiasi tiesiog gatvėje, kur vyrauja kitokie dėsniai. Čiro kartu su geriausiu draugu Bertučelo suplanuoja apvogti automobilių kamštyje įstrigusį vairuotoją. Čiro išdaužia lango stiklą, o Bertučelo nukabina nuo nepažįstamo vyro rankos prabangų "Rolex" laikrodį. Įvykdę cinišką nusikaltimą berniukai nubėga į skirtingas puses net nežinodami kas jų laukia už pirmojo posūkio.

"Song Song ir mažoji Kat"

Veiksmų trilerių meistras Johnas Woo ("Neįmanoma misija 2", "Kalbantys vėjui", "Dviveidis", "Operacija: Lūžusi strėlė", "Sunkus taikinys") trumpam sugrįžo į vaikystę ir kiek neįprastu sau stiliumi sukūrė optimistinę istoriją apie viltį, kurioje niekas nesimuša ir nesišaudo. Joje veikia dvi mergaitės iš skirtingų Kinijos visuomenės sluoksnių. Mažosios Kat gyvenimas prasidėjo šiukšlių dėžėje, kur ją surado ir užaugino rūpestingas benamis. Nepaisant to, kad naujasis tėtis yra priverstas skaičiuoti kiekvieną centą ir kiekvieną dieną ieškoti maisto atliekų, mergaitė jaučiasi laiminga. Savo ruožtu, jos bendraamžė Song Song nuo pat gimimo mėgavosi prabanga ir besaikiu lepinimu, tačiau jos vidinis pasaulis netikėtai sudūžta, kai karjeros siekianti motina išprovokuoja šeimoje skyrybas. Dviejų mergaičių keliai susikerta, kai Song Song nusprendžia atsikratyti senokai pabodusia lėle, kuri taps pačiu brangiausiu Kat daiktu ir žaislu.

Režisierius: Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Ka'tia Lund, Jordan Scott, Ridley Scott, Stefano Veneruso, John Woo