Brangioji Vendi
Dear Wendy (2005)
Žanras: Drama
Sukurta: Danija
Platintojas: Geras kinas
Kino teatruose nuo: 2006-06-09
Trukmė: 1h 45 min
Cenzas: zzz_N/A

„Brangioji Vendi“ - dar vienas neabejotinas garsiųjų jo kūrėjų, scenarijaus autoriaus Lars von Trier ir režisieriaus Thomas Vinterberg, talentų paliudijimas. Šiuo virtuozišku scenarijumi Lars von Trier tęsia savo alegorinėje JAV trilogijoje („Dogville“ ir „Manderlay“) plėtojamą Amerikos vertybių kritiką. Dabar jo taikinyje atsiduria ginklų kultas Amerikoje.

Filmas nukelia į keistai stilizuotą neturtingą archetipinį kalnakasių miestelį. Pagrindinis istorijos herojus – jaunas vienišius Dick (Jamie Bell), kurio neypatingas gyvenimas pasikeičia atsitiktinai įsigijus ginklą. Nepaisant griežtai pacifistinių pažiūrų, Dick pajunta keistą artumą šiam ginklui, kurį pavadino Vendi. Šios naujos meilės ginklams vedinas jis suburia jaunus miestelio atskalūnus į slaptą klubą, jungiamą dviejų principų: pacifizmo ir meilės ginklams. Jaunuoliai susitikinėja apleistoje šachtoje, dėvi keistas skrybėles, tyrinėja ginklų technologiją ir galią bei teigia svarbiausią klubo taisyklę – niekada neišsitraukti ginklo viešai. Tačiau netrukus situacija priverčia jaunuolius suvokti, kad taisyklės egzistuoja tam, kad būtų laužomos.

Negailestingą intelektualią šio buržuazijos mito ataką režisūrinė Thomas Vinterberg vizija sušvelnina ir suteikia šiam sąmojingam, ironiškam ir provokuojančiam Amerikos ginklų kultūros tyrimui paties Lars von Trier filmams nebūdingo lengvumo ir jaunatviškumo. Režisierius aktoriams palieka daug erdvės, kurią šie puikiai išnaudoja. Todėl filme skleidžiasi daug atskirų individualybių, kurių kiekviena ritualų, kostiumų, muzikos pagalba pakylėjama virš kasdienybės. Tai tarsi naujos tautos gimimas – tačiau besikuriančios ant itin nestabilaus pagrindo. Kerinti, drąsi pagrindinį herojų kuriančio Jamie Belly vaidyba filmo teiginiams suteikia dar daugiau aistros ir patoso, o neišvengiamas slaptojo klubo iširimas ypač jaudina.

Galbūt šis Amerikos vaizdas, regimas iš tolimos europietiškos perspektyvos, gali pasirodyti ciniškas, tačiau jis iš tiesų yra gyvas ir paveikus. Ši dviejų talentingų menininkų sukurta meilės ginklams istorija – tai galinga satyra ir juodojo humoro komedija, tai keista ir jaudinanti situacija, tai estetiška ir elegantiška meninė interpretacija, tai realistiškas, bet vis dėlto pakylėtas alegorinis pasakojimas, kuriame stereotipai pasitelkiami tam, kad būtų galima juos paminti.









Drama

Danija, Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, 2005



Nuo birželio 09 d.

Kadrai iš filmo...

Pakviesk į filmą BRANGIOJI VENDI

Tai istorija apie jauną vienišių Diką, kuris gyvena vargingame kasyklos miestelyje Esterslope. Kai jo rankose vieną dieną netikėtai atsiranda ginklas, jis juo susidomi, nors yra pacifistas. Kartu su savo partneriu jis įkalba savo bendraamžius prisijungti prie jų ir įkuria slaptą klubą, kurį pavadina „Puošeivos“. Nors klubo nariai turi ginklus, šaudo į taikinius, tačiau laikosi pacifizmo principų. Pagrindinė klubo taisyklė – niekada be reikalo neišsitraukti ginklo. Tačiau greitai jie supranta, kad taisyklės sukurtos tam, kad jas laužytum.



REŽISIERIUS Thomas Vinterberg

SCENARIJAUS AUTORIAI Lars von Trier

OPERATORIUS Anthony Dod Mantle

VAIDINA Jamie Bell, Bill Pullman, Michael Angarano, Novella Nelson, Chris Owen, Alison Pill, Mark Webber

KOMPOZITORIUS Benjamin Wallfisch