Paslėpta
Cache (Hidden) (2005)
Žanras: Psichologinė drama
Sukurta: Austrija
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2006-03-23
Trukmė: 1h 57 min
Cenzas: zzz_N/A

Michaelis Haneke yra ne tik labai geras režisierius - provokatorius, bet etatinis žiūrovų šiurpintojas ir jų kantrybės bandytojas. Lietuvos kino teatruose buvo rodomi šio austrų režisieriaus filmai "Smagūs žaidimėliai" ir "Pianistė", kurie sulaukė prieštaringų reakcijų, bet sudomino labai daug žmonių. Naujausias Michaelio Haneke kūrinys nė kiek neatsilieka nuo ankstesnių darbų, nes jis pradeda gąsdinti žiūrovus jau nuo labai neįprastų titrų, o po to užmina gausybę mįslių ir nepateikia nė vieno konkretaus atsakymo, tarsi specialiai palikdamas savo filmą ką tik jį pamačiusių žmonių galvose.

Šį kartą filmas nagrinėja kaip gimsta žiaurumas, kokį poveikį jis padaro žmogaus psichikai, kaip jis įpainioja į savo voratinklį kitus žmones ir kokį galutinį efektą palieka tolesnėms kartoms. Populiarus TV laidų vedėjas Žoržas mėgaujasi laimingu gyvenimu su rašytoja žmona Ana ir mažu sūneliu Pjero. Graži idilija tęsiasi tol, kol šeima išsiaiškina, kad kažkas seka ir filmuoja kiekvieną žingsnį, o po to dar atsiunčia paštu vaizdajuostę. Po kurio laiko nežinomas grasintojas pradeda siuntinėti laiškus su kruvinais piešiniais ir skambinti į namus. Vis labiau pasireiškiančios paranojos ir didėjančio pykčio kamuojamas Žoržas įtaria, kad visa tai gali būti jo vaikystės draugo alžyriečių kilmės Madžido kerštas už praeityje padarytas klaidas.

2005-ųjų Kanų festivalyje psichologinė drama su gerai žinomais prancūzų aktoriais Danieliu Auteuiliu ir Juliette Binoche iki pat laureatų paskelbimo akimirko buvo laikoma svarbiausiu favoritu, tačiau žiuri sprendimu liko tik su prizu už geriausią režisūrą. Šis kūrinys turėjo atstovauti Austriją "Oskaro" premijų dalybose ir buvo pasiūlytas į geriausio užsienio filmo nominaciją, bet Amerikos kino meno ir mokslo akademija nepatenkino kandidatūros, nes beveik visi filmo dialogai yra prancūzų kalboje. Tuo tarpu, Holivudo užsienio spaudos asociacija neturi tokių griežtų reikalavimų, todėl suskaičiavus viso pasaulio leidinius atstovaujančių žurnalistų balsus drama "Paslaptis" buvo nominuota "Auksinio gaublio" apdovanojimui geriausio užsienio filmo nominacijoje.