Linksmų Kalėdų
Joyeux Noel (Happy Christmas) (2005)
Žanras: Drama
Sukurta: Prancūzija
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2006-03-23
Trukmė: 1h 56 min
Cenzas: zzz_N/A

"Oskaro" ir "Auksinio gaublio" premijoms geriausio užsienio filmo nominacijose pretendavusioje dramoje atskleidžia precedento neturintį ir mažai kam žinomą įvykį iš I-ojo pasaulinio karo istorijos. 1914-ųjų gruodį Vokietijos, D.Britanijos ir Prancūzijos kariuomenių vadai nusprendė laikinai nutraukti kruviną mūšį ir šv. Kalėdų naktį praleisti draugiškoje kompanijoje. Vos prieš kelias akimirkas buvę mirtinais priešais skirtingų tautų kareiviai susėdo prie bendro vaišių stalo ir labai greitai įsitikino, kad visą laiką jie visi buvo tapę negailestingos karo propagandos įkaitais. Mūšio lauke pasigirdo universlalių kalėdinių dainų ir melodijų garsai, kareiviai dalijosi nuoširdžiais palinkėjimais ir sveikinimais, o ryte draugiškai žaidė futbolą, laidojo žuvusius draugus ir negalvojo apie galimas pasėkmes.

Vos per 100 metrų įrengtuose apkasuose karinius manevrus planuoja prancūzai ir britai, kurie suvienyja jėgas bendram puolimui prieš vokiečius. Prancūzijos kariuomenei vadovaujančiam leitenantui Odeberui šis karas kelia baimę. Jis pergyvena dėl savų jaunuolių ir dėl seniai nematytos žmonos, gyvenančios vokiečių jau okupuotoje teritorijoje. D.Britanijos pajėgoms atstovauja škotai, o tarp jų labiausiai išsiskiria kunigas Palmeris, kuris savanoriškai dirba gydytoju ir stengiasi prižiūrėti du tautiečius brolius, nes jie iki šiol buvo įsitikinę, kad karas yra tik labai geras nuotykis. Vokietijos pusėje yra priverstas kovoti patirties neturintis žymusis tenoras Sprinkas, kuris mėgina įtikti nepatenkintam ir ambicingam vadui Horsmajeriui. Šv. Kalėdų išvakarėse į mūšio vietą atvyksta išskirtinį karinės vadovybės leidimą gavusi Sprinko mylimoji danų kilmės dainininkė Ana, kuri įkvepia jį neįtikėtinam žygdarbiui. Virš Vokietijos kariuomenės bunkerių iškyla papuošta eglutė ir pasigirsta visiems gerai pažįstama kalėdinė daina, kurios melodiją išgirdę škotai užgroja tautiniais muzikiniais instrumentais. Netrukus trejų valstybių kareiviai susitinka niekieno žemėje ir nutaria šv. Kalėdų proga paskelbti laikinas paliaubas. Tačiau toks sprendimas įsiutina mūšiuose niekuomet nedalyvaujančius ir kabinetuose kariaujančius generolus.

Sentimentaliame ir jausmingame "feel good" stiliaus filme prancūzų kilmės režisierius ir scenaristas Christianas Carionas sugebėjo surinkti didžiulį būrį populiarių Europos artistų. Vokietija delegavo jaunosios kartos žvaigždes Danielį Bruhlį ("Sudie, Leninai", "Edukatoriai"), Benno Furmanną ("Princesė ir karžygys", "Anatomija") ir Diane Kruger ("Troja", "Operacija L.O.B.I.A.I"). Jos vyras realiame gyvenime Guillaume Canet ("Paplūdimys", "Vidokas") kartu su belgų kilmės aktoriumi-režisieriumi Lucasu Belvaux ("Trilogija") gina Prancūzijos garbę, o škotas Gary Lewisas ("Bilis Eliotas", "Niujorko gaujos") atstovauja D.Britanijai. 2005-ųjų Kanų festivalio ne konkursinėje programoje debiutavęs kūrinys buvo įvertintas triukšmingomis ovacijomis, gerais atsiliepimais ir pelningų pardavimų kontraktais.